Annyi gólya pusztul el itthon a villanyoszlopok miatt, hogy már a BBC is forgatott róla

Megosztás

Rengeteg gólya tetemét találták meg az utóbbi hetekben Magyarország keleti részén.

A magyarországi gólyák pusztulásáról jelent meg a napokban egy háromperces videóriport a brit közszolgálati csatorna, a BBC honlapján – szúrta ki a G7. A videó szerint környezetvédelemmel foglalkozó civilek több tucat halott fehér gólyát találtak az utóbbi hetekben Magyarország keleti felén. A fokozottan védett madarak halálát áramütés vagy mérgezés okozta.

A videó szerint a villanyoszlopok tíz százaléka szigetelt a környéken, ami miatt évente nagyjából 150 ezer madár pusztul el. „A gólyák, ahogy elrugaszkodnának a póznáról, kitárják a szárnyukat, amely hozzáér a vezetékhez. A lábuk ilyenkor még hozzáér a pózna fém részéhez, és a hatalmas feszültségű elektromos áram átmegy az állat testén” – magyarázta az egyre gyakoribb jelenséget Kiss Balázs, a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság nevű civil szervezet munkatársa.

A BBC a környék áramhálózatát üzemeltető Opus Titász Zrt.-t is megkereste a villanypóznák szigetelésével kapcsolatban, akik elmondták, hogy amint tudomást szereztek a problémáról, elkezdtek dolgozni a hálózat biztonságosabbá tételén, két-három hónapon belül pedig el is készülhetnek a szükséges fejlesztésekkel.

A riport szerint a gólyák pusztulásának okai közé tartozik ezen felül a szárazságból következő ivóvíz- és élelemhiány.

Forrás és további részletek: G7

Kapcsolódó cikkek