A kedvenc magyar gyümölcs, az alma ára is az egekbe szökhet

Megosztás

Már most sem éppen olcsó, de a hatalmas szárazság még inkább betette a kaput hazánk egyik legfontosabb és legfinomabb gyümölcsének. Van, ahol az aszályban konkrétan kiszáradtak a fák.

A magyaroknak két alapélelmiszerük van, a rántott hús és az alma. Ez utóbbiból készülhet szósz, pite, rétes, kompót, palacsinta, lekvár, pálinka, szörp, de akár csak magában is teljes értékű étel. Mármint ha van. Mert most az elmúlt tíz év leggyengébb termését produkálja a magyar alma, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács becslése szerint a tavalyi 520 ezer tonna helyett idén legfeljebb 350 ezer tonna érik be. A részletekről a Blikk.hu számolt be.

– Még nem látszik a piacon az idei termés, a nyári alma mindig drágább mint az, amit raktározunk. Szeptember közepén indul az igazi almaszezon, na ott lesz majd baj, évtizedes beszállítóink jelezték, a tavalyi mennyiség felére számítsunk, másfélszeres áron – vázolta Hornyák Julianna kereskedő.

Termelőként Szabó Alexandra úgy látja, hogy az időjárás tett keresztbe a roppanós gyümölcsnek.

– Szabolcsban még csak most kezdődik az almaszüret. Sokunknak van még tavalyi almája, ám a hűtőházak többsége a rezsiköltség emelkedése miatt le fog állni, vagyis nehéz lesz friss árut vinni a kereskedőkhöz. Vermelünk majd, mint a nagyszüleink, de a készlet így sem fog kitartani annyi ideig, mint egy megszokott szezonban: a tavaszi fagy meg az aszály elvitte a termés egyharmadát.

Az alma kilója jelenleg 300-400 forint körül mozog, tavaly előtt körülbelül 235 forintot fizettünk ugyanezért a mennyiségért. A termelők szerint az alma ára télire 30%-al is drágulhat, ami azt jelenti, hogy akkor 390 és 520 forint között juthatunk majd hozzá egy kiló gyümölcshöz.

Hasonlóan borúsan látja az alma helyzetét Lakatos Bertalan termelő.

– Sajnos nem jók a kilátások, kevés alma termett. Hatalmas problémát jelent a szárazság, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében esett a legkevesebbet az eső, és itt terem a gyümölcs közel 65 százaléka. Hatalmas a probléma ott, ahol nem tudnak öntözni, olyan helyekről is tudok, ahol kiszáradtak a fák. Az árak ahhoz képest pedig, hogy milyen kevés termés lesz, nagyon nyomottak. Ha ez így folytatódik, az almatermesztésnek bizony nem sok jövője van – fejtette ki véleményét a termelő. További részletek a Blikk cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek