Eldőlt: háromezer milliárd forintból épül kínai akkumulátorgyár a szomszéd megyében, Debrecenben

Megosztás

Háborús infláció, háborús válság, háborús rezsiemelés, háborús energiaválság van, de éppen akadt háromezer milliárd forint, hogy felépítsenek egy kínai akkumulátorgyárat. Az ígéretek szerint az üzem kizárólag megújuló forrásokból származó villamosenergiát használ majd fel.

Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben – nyilatkozta az állami médiának Magyar Levente, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken.

A cégnek csak Németországban van még akkumulátorgyára Európában.

A gyár 221 hektáron terül majd el, kilencezer munkahelyet hoz létre, és európai autógyártóknak fog akkumulátorcellákat és modulokat szállítani. A CATL közlménye megemlíti, hogy az új üzem közel lesz vevői néhány autógyárához, a Mercedeshez, a BMW-hez, a Stellantishoz és a Volkswagenhez

Azt ígérik, a gyártás során megújuló energiákból származó villamosenergiát fognak használni, és „fontolóra veszik” a napenergiára épülő fejlesztéseket. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek