Ismét lövik az ukrán atomerőművet, az ENSZ óriási nukleáris katasztrófától tart

Megosztás

A zaporizzsjai atomerőműnél vannak bajok, nem tudni, pontosan ki lövi a létesítményt. Az ENSZ főtitkára figyelmezteti mindkét országot, hogy legyenek észnél, mert ebből egy hatalmas atomkatasztrófa is történhet, mint Csernobilnál 1986-ban.

Nem szűnnek a zaporizzsjai atomerőmű területét érő lövések: az orosz és az ukrán fél tájékoztatása alapján összesen tíz találat érhette a létesítmény adminisztrációs épületét és a tűzoltóságát csütörtökön – írja a BBC.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres, a nemzetközi szervezet Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai ülése előtt közleményben szólította fel a hadban álló feleket, hogy

azonnal hatállyal hagyjanak fel mindenfajta katonai tevékenységgel az atomerőmű közvetlen közelében, és ne vegyék célba a létesítményt vagy környékét.

Guterres felkérte az illetékes erőket, hogy a józan észre hagyatkozva óvják az erőművet, azonban “a helyzet enyhülése helyett, sajnálatos módon az elmúlt napokban csak további, aggodalmat keltő incidensekről érkeztek hírek. Amennyiben ezek folytatódnak, az könnyedén katasztrófához vezethet” – figyelmeztetett a főtitkár.

Európa legnagyobb atomerőművét, amely március óta az orosz hadsereg kezén van, múlt hét végén sorozatosan érték támadások, az ukrán és orosz fél pedig egymást vádolja a tüzérségi tűzzel. Az erőmű egyes részei ugyan megrongálódtak, de a két oldalról érkező jelentések szerint a legfontosabb létesítmények egyelőre épek.

Az ukránok arról számoltak be, hogy az oroszok a támadók, Oroszország viszont azt hangoztatja, az ukránok lövik saját atomerőművüket. Ezzel viszont sok millió ember életével játszadoznak. Ez a kontinens legnagyobb nukleáris erőműve, nem kellene megkockáztatni egy atomkatasztrófát. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek