Már a felét sem keresi a lengyel kormányfő Orbán Viktor fizetésének

Megosztás

Inkább lemondott a fizetésemelésekről a lengyel kormány, miután az ottani ellenzék látványosan jelét adta felháborodásának. Az eredeti tervek szerint 8,5 százalékkal emelték volna a kormányfő fizetését – írta a Népszava.

Végül azonban a Mateusz Morawieckinek szánt, 136 ezer forintnak megfelelő összeget sem vállalták, és nem emelkedik a kormányfőhelyettesek fizetése sem.

Morawiecki a tavalyi 20 százalékos emelkedés után így továbbra is 20 ezer zlotyt (1,7 millió forintot) keres, azaz most már a felét sem éri el a fizetése a magyar kormányfőének. Orbán Viktor eddig 1,5 milliót keresett havonta, ezt azonban idén látványosan megemelték, így a vagyonbevallása szerint érdemi megtakarítások nélkül élő kormányfő már 3,5 millió forintot visz haza.

Magyarországon a kormánytagok fizetésének látványos emelése gond nélkül megvalósult, Lengyelországban azonban a kétharmadtól távol lévő Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárttal szemben mérhető támogatottsággal rendelkező ellenzék reakciója elég volt ahhoz, hogy a kormánypártot vezető Jaroslaw Kaczyński inkább elálljon a fizetésemelésektől.

(Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek