A rendvédelmisek negyede mégsem kapott fizetésemelést

Megosztás

Bérfeszültséget okozott, hogy több mint 13 ezer rendvédelmis, azaz a teljes létszám nagyjából negyede kimaradt a július közepén bejelentett fizetésemelésből – számolt be az rtl.hu.

A fizetések közötti különbség akár másfélszeres is lehet, sőt a szakszervezetek szerint szeptembertől az is előfordulhat, hogy valaki nettó 200 ezer forintért dolgozik, miközben ugyanabban az irodában a mellette ülő 340 ezer forintot keres.

A rendőrség teljes létszáma ugyanis jelenleg nagyjából 50 ezer főre tehető, a béremelés viszont csak a hivatásos állomány tagjaira, azaz nagyjából 37 ezer főre vonatkozik.

Ide tartoznak például az utcán szolgáló rendőrök, a nyomozók, a készenléti rendőrök, valamint számos irodai munkát végző dolgozó is.

Több mint 13 ezren azonban más státuszban szolgálnak: a RIASZ-osnak nevezett rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban lévők, valamint a munkavállalóként dolgozók. Ők teszik ki a teljes létszám 26 százalékát, mégis teljesen kimaradtak a mostani bérrendezésből.

A RIASZ-osok és a munkavállalók többféle munkakört is betöltenek, de általában elmondható, hogy ők adják az egész rendszer igazgatási hátterét, és ők felelősek egyebek mellett a pénzügyi, az informatikai és a technikusi feladatokért is.

Ugyan fegyvert nem viselnek, de a hivatásos állomány tagjaihoz hasonlóan igen szigorú szabályok vonatkoznak rájuk.

Kapcsolódó cikkek