Így sem lesz több üzemanyag az országban, hogy részben tovább szűkítették az ársapkára jogosultak körét – videó

Megosztás

A magyarországi benzinkutak által forgalmazott üzemanyagok kötelező hatósági ára már tavaly év vége óta jelen van, ám az azt igénybe vevők köre jelentősen leszűkült az elmúlt hónapokban. Legutóbb a tegnapi bejelentést követően, ugyanakkor a szakértő szerint még mindig nem elég vonzó a külföldi vállalatoknak, hogy benzint és dízelt exportáljanak hazánkba.

Így pedig a MOL-vezér által is valószínűsített üzemanyaghiány továbbra sincs megoldva teljes mértékben, legalábbis nem ezzel a lépéssel.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombat délelőtti kormányinfón bejelentette, a kormány a magántulajdonú gépjárművekre, mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra és a taxikra tartja fent a hatósági áras üzemanyagot. A döntés értelmében a céges fenntartású autók szombat déltől csak piaci áron tankolhatnak. A döntés 800 ezer autót érinthet.

A kormány a hatósági árra jogosultak körének szűkítését részben azzal magyarázta, hogy a külföldi olajipari cégek, mint az OMV, eddig csak annyi üzemanyagot hoztak be az országba, amennyit piaci áron tudtak értékesíteni, a többit az orosz olajhoz hozzáférő Moltól vásárolták meg. Az olajipari cég százhalombattai finomítója ráadásul pénteken hosszabb karbantartásra leállt.

Mivel a szombati döntés nyomán nőtt a piaci alapon vásárolni kénytelen tulajdonosok száma, ezért a külföldi cégeknek már érdekükben állhat több üzemanyagot behozni az országba, ezzel csökkenhet a nyomás az ellátási gondokkal küzdő Molon.

Az RTL híradójában A Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke, Grád Ottó elmondta, az importőrök a mai döntés nyomán nem fognak több üzemanyagot behozni Magyarországra, hiszen nem tudnak csak céges autók ellátására berendezkedni.

„A független importőr továbbra sem fog üzemanyagot Magyarországra szállítani, hiszen az számára továbbra is csak veszteséges értékesítést jelentene, legfeljebb a változás annyi, hogy nem olyan nagymértékű a veszteség, mint eddig volt” – mondta Grád Ottó az RTL-nek.

Szerinte ugyanakkor nem kell üzemanyaghiánytól tartani, mert a Mol jelentős készletekkel rendelkezik, a kormány pedig ezen kívül elrendelte stratégiai készletek negyedének felszabadítását.

Kapcsolódó cikkek