“Magyarország ezek után nem kellene pénzt kapjon” – EU-s politikusok reagáltak Orbán beszédére

Megosztás


Orbán Viktor szombaton a Bálványosi Szabadegyetemen mondott beszédében leszögezte: szerinte az internacionalista baloldal csele, hogy Európában eleve kevert népesség él, úgy véli, ez szimpla szemfényvesztés.

„Van, ahol európai és Európán kívüli népek keverednek, és ahol európai népek keverednek, mint a Kárpát-medence. Mi nem vagyunk kevert fajúak”

– közölte, és megjegyezte, hogy nem is akarunk azok lenni. 

A magyar miniszterelnök kijelentésére rengeteg helyről érkezett kritika, az európai sajtó és az Európai Parlament több politikusa is véleményezte a beszédet. Ráadásul az Orbán-ellenes vélemények jelentős többségben vannak a vele egyetértőkkel szemben: 

Alin-Cristian Mituța, az EP Újítsuk meg Európát frakciójának román képviselője a Twitteren írta, hogy szerinte szégyen, hogy Orbán Viktor egy Romániában elmondott beszédében az etnikai tisztaságra való utalásokat tesz.

“Közép- és Kelet-Európa kulturálisan gazdag, sokszínű hely, és pont ez az egyik szépsége.”

Daniel Freund zöldpárti, német EP-politikus Orbán megjegyezését röviden kommentálta: “Döbbenet, hogy ez az ember egyesek számára még mindig politikai példakép.” 

Cseh Katalin, a EP Újítsuk meg Európát frakciójának momentumos képviselője a beszédből kivett részletet kommentálva írta a Twitteren, hogy

“Orbán követőinek jelezném: ezt a valamit támogatjátok”.

Később egy újabb posztban megjegyezte: reméli, hogy az EU-vezetők némasága Orbán rasszista kirohanására pusztán átmeneti. Alberto Alemanno jogtudós Cseh Katalin posztját megosztva írta a Twitteren, hogy

“ez az ember (Orbán) az Európai Tanács asztalánál ül, és olyan döntéseket hozhat, melyek 450 millió ember életét befolyásolják.”

Alemanno szerint eljött az idő, hogy az EU reagáljon: szerinte a helyreállítási alapból szánt összeget egyszerűen nem kéne odaadni Magyarországnak. 

Frölich Róbert országos főrabbi verses Facebook-posztban reagált Orbán beszédére, amit a következőképpen zárt:

“Sokféle faj népesíti be a bolygónkat. Két lábon, dolgozva, beszélve, és néha gondolkodva azonban csak egyetlen faj él e földön: a Homo Sapiens Sapiens. Ez a faj egy és oszthatatlan. Ajánlom szíves figyelembe a fentieket.”

Kapcsolódó cikkek