Vigyázat, megyénkben is próbálkoznak a telefonos csalók

Megosztás

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az utóbbi időben több eset is előfordult, amikor a csalók telefonon keresztül elkérték a sértettek bankkártya vagy személyes adatait, vagy a sértett bizalmába férkőzve kicsalták a pénzét – írja a police.hu.

Az elkövetői módszerek hasonlóak: A hívó fél banki alkalmazottnak adja ki magát, majd arról tájékoztat, hogy csalás történt a kártyával, ezért fontos egyeztetni a bankkártya adatokat. Az érintettek sokszor bedőlnek ennek a trükknek, hiszen a pénzüket féltve nem gondolják végig, hogy az adatok a bank részére elérhetőek, miért kellene azokat nekik megadni, vagy azokat egyeztetni. Még az is előfordul, hogy megadják a bankkártya hátoldalán található, úgynevezett CVC kódot is, amelyet hangsúlyozunk, hogy soha, semmilyen szolgáltató nem kér.

A másik módszer, amikor megtévesztő e-mailekben arra kérik az ügyfelet, hogy telepítsen egy programot (kémprogram), amelyen keresztül a csalók minden személyes és bankkártya adatot meg tudnak szerezni.

Annak érdekében, hogy elkerülje az áldozattá válást, fogadja meg a rendőrség tanácsait:

  • Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! A banknak elég a név, születési hely és idő, esetleg lakcím. A beazonosításhoz nem kell sem a bankszámlaszám, sem pedig a bankkártyaszám megadása.
  • Amennyiben rosszat sejtünk kérdezzünk rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszélünk, akkor látnia kell az adatsorban és tudnia kell rá válaszolni!
  • Ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára!
  • Az e-mail üzeneteknél először bizonyosodjon meg róla, hogy valóban az-e a feladó, akinek állítja magát és ezelőtt semmiképp ne kattintson rá az abban elhelyezett linkre! 
  • Legyen a számítógépen és telefonon aktív, az üzeneteket, letöltéseket és a webhelyeket is ellenőrző program!

Kapcsolódó cikkek