Semjén: Az adózás nem egyenlő az életükkel

Megosztás

A miniszterelnök-helyettes a közbekiabálások során engedte meg magának ezt a jóindulatú megjegyzést, amikor a katások gondjairól folyt a vita a parlamentben.

Ne hallgassuk el, hogy volt egy szűkre szabott, mindössze háromórás vita is a Parlamentben az előző nap beterjesztett módosításról, ami után gyorsan szavaztak is a törvényről. Ennek jó részén egyetlen egy kormánytag sem vett részt, a kabinet nevében Tállai András államtitkár szólalt fel.

A parlamenti közvetítésében a felszólalókat igen, a bekiabálásokat nem lehetett hallani. Pedig a módosítást benyújtó Semjén Zsolt is megjelent egy idő után, de szót nem kért, csak közbeszólt ellenzéki felszólalások alatt. Most viszont felkerült az ülés jegyzőkönyve a parlament honlapjára, így kiderült, hogyan kommentálták bekiabáló kormánypárti politikusok a kata villámgyors, hatástanulmányok nélküli, nagyon rövid határidejű módosítását, ami 450 ezer vállalkozót érint.

Bedő Dávid momentumos képviselő kért szót a vitában, és meglehetősen felhevülten kezdett bele.

A jegyzőkönyv:

Bedő Dávid (Momentum): Köszönöm szépen. Nehéz, tényleg nehéz már szavakat találni erre. (Közbeszólás a kormánypártok oldaláról: Akkor ülj le!) Ez az, erről beszélek! Pontosan erről beszélek! (Az elnök csenget.) Itt ülünk a parlamentben, egy olyan törvény módosításáról beszélünk, ami 400 ezer ember, 400 ezer kisvállalkozó életét lehetetlenítené el, és önök viccelődnek. Itt ülnek a parlament padsoraiban, a telefonjukat nyomkodják, beszélgetnek egymással, nem is érdekli önöket, a szemük sem rebben. A szemük sem rebben, és 400 ezer embert, 400 ezer kisvállalkozót akarnak kicsinálni egyik napról a másikra.

Négy nappal ezelőtt önök sem tudták, hogy milyen lesz ez a törvény, négy nappal ezelőtt a Miniszterelnökséget vezető miniszter sem tudta, hogy mi lesz ebben a törvényben, és ma meg már szavazunk róla. Úgyhogy semmilyen egyeztetést nem folytattak le, semmit, semelyik érdekképviseleti szervvel, semelyik érintettel – zéró párbeszéd és zéró egyeztetés. Ráadásul egyetlenegy hónapot akarnak adni, kicsit többet, másfél hónapot akarnak adni ezeknek a kisvállalkozóknak, hogy átalakítsák az életüket, és megtalálják azt, hogy hogyan fognak adózni a jövőben. Másfél hónapot!

Ezeknek az embereknek másfél hónapjuk lesz arra, hogy kitalálják, hogy mit kezdenek az életükkel. Fogalmuk sincs, hogy… (Dr. Semjén Zsolt: Az életükkel?) Igen, az életükkel. Az életükkel, a munkájukkal, a megélhetésükkel. Ön szerint az nem az életük? Hanem az micsoda akkor? (Dr. Semjén Zsolt: Az az adózásuk – nem? Az adózás nem egyenlő az életükkel. – Az elnök csenget.)

Ez a fajta hozzáállás az, amivel igazán nagy probléma van ebben a Házban.

További részletek a 444.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek