Olaszországban lemondathatják az elnököt, mert drága a rezsi és nagy az infláció

Megosztás

Mario Draghi olasz miniszterelnök kormánykoalícióját az összeomlás veszélye fenyegeti, mert a jobboldali Öt Csillag Mozgalom (M5S) várhatóan kilép a kormányból. Az Öt Csillag Mozgalom szerdán bejelentette, hogy nem fogja megszavazni a kormány kilencpontos csomagját, ami többek között az energiadrágulással érintett családokat és vállalkozásokat segítő intézkedéseket is tartalmaz. A kormány bizalmi szavazásra bocsátotta a csomagot.

„Mario Draghi ígéretei nem elegendőek, az ország a szakadék szélén áll, határozott váltásra van szükség” – nyilatkozta Giuseppe Conte. Ha az M5S nem teszi le voksát a kabinet mellett, a 2021. február 13-án megalakult nemzeti egységkormány nehezen tudja folytatni munkáját. A parlamenti többség ugyan nem szűnik meg, de Mario Draghi korábbi kijelentései szerint a kormány az M5S nélkül „nem létezik”.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni mihamarabbi választásokat sürgetett.

„Háború, pandémia, infláció, növekvő szegénység, drága rezsi, drága nyersanyag, energiaválság, élelmiszerkrízis, és a magukat kiválóknak tartók kormánya képtelen cselekedni, hatalmi harcokkal tölti az idejét az egyik vagy a másik párt után futva. Elég volt, irgalom. Mindegyik menjen haza, azonnal választásokat!” – posztolta Giorgia Meloni a Facebookon.

Az M5S esetleges kormánybuktatása esetén Mario Draghi – korábbi bejelentései szerint – kész benyújtani lemondását Sergio Mattarella államfőnek.

(Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek