Az állami informatikusképzés záróvizsgáján ismét összeomlott a rendszer, másodszor is

Megosztás

Kész csoda, hogy a felelősök nem kezdtek azonnal arról beszélni, hogy terheléses támadás érte a rendszert. Egy biztos, a vizsga elején, illetve közepén lehalt, így két hét alatt másodszor hiúsult meg a záróvizsga, nem irigyeljük azokat, akiknek ez rendkívül fontos lett volna. A Fidesznek nem erőssége az informatikai szervezés, a Pegasus ment utoljára hibátlanul.

Idén harmadjára hirdette meg az Innovációs és Technológiai (azóta már Technológiai és Ipari) Minisztérium az Újratervezés Program nevű, államilag támogatott informatikusképzést, a két évvel ezelőttihez hasonlóan azonban a záróvizsga idén sem ment zökkenőmentesen.

Olyannyira nem, hogy a rendszer eddig kettőből kétszer lehasalt, így a vizsgázók egy hete nem tudják hivatalosan is befejezni a tanulmányaikat.

Voltak, akik el sem tudták kezdeni a vizsgát, másoknál menet közben vált elérhetetlenné a vizsgaoldal. A szervezők rajtuk kívülálló technikai problémákra hivatkoztak, és azt írták, már dolgoznak azon, hogy teljesen más technológiai megoldással bonyolítsák le a vizsgát. Az érintettek nemcsak a sorozatos technikai hibák, hanem a tájékoztatás hiánya miatt is háborognak.

A Telex több olvasója is jelezte, hogy nem tudtak levizsgázni múlt szerdán a különféle hibaüzenetek miatt, a péntekre kiír pótvizsga is kútba esett, majd slusszpoénként a hétfőre kiírt új alkalomnál is ugyanez a probléma jelentkezett. Az első levelet június 8-án, az első vizsgaidőpont napján kaptuk egy olvasótól, aki arról írt, hogy az online vizsgára nem lehet bejelentkezni. Mint írta, a nevet és az adatokat még sikerült megadnia, de az első kérdés megválaszolása után csak hibaüzenetek várták. Más arról számolt be, hogy a vizsgafelület már a 14 órás kezdésnél is akadozott, később pedig teljesen meg is adta magát.

Az Újratervezés Program 3.0 hivatalos oldalán még aznap közzétettek egy szűkszavú tájékoztatást a történtek nyomán, melyben azt írták, a záróvizsgát egy későbbi időpontban tartják meg az azt lebonyolító Brillium rendszer hivataltól független hibája miatt.

Fotó: Olvasónk
Fotó: Olvasónk

Ez a későbbi időpont a tegnapi nap volt, június 13-a, ahelyett azonban, hogy sikerült volna pótolni a múlt héten kudarcba fulladt vizsgákat, újabb problémák fogadták a vizsgázókat. Egy olvasó azt írta, a vizsga kezdete után pár perccel ismét összeomlott a rendszer, és bár neki sikerült elkezdenie a vizsgát, másfél óra múlva azt az üzenetet kapta, hogy lejárt az ideje, így másokhoz hasonlóan neki sem sikerült elvégeznie azt.

Kapcsolódó cikkek