Újra életeket mentett a szénmonoxid-jelző Kunmadarason

Megosztás

Egy négytagú család köszönheti az eszköznek az életét – írja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Katasztrófavédelem honlapja.

Bejelzett a szén-monoxid érzékelő csütörtök éjszaka Kunmadarason, egy Lázár Vilmos utcai családi házban. Az ingatlanban az eset idején két felnőtt és két gyermek tartózkodott, ők azonnal szellőztettek és elhagyták az épületet, így nem esett bajuk.

A karcagi hivatásos tűzoltók visszaállították a jelzéskor fennálló állapotokat, majd műszerükkel a fürdőszobai vízmelegítő közelében kimutatták a mérgező gáz koncentrációját, így értesítették a gázszolgáltató szakembereit. 

Mint a megyei Katasztrófavédelem rámutat: az eset is rávilágít arra, mennyire fontos, hogy az ingatlanokban legyen szén-monoxid-érzékelő. Egy ilyen, néhány ezer forintért megvásárolható készülék hosszú évekre garantálja otthonunk biztonságát. Sokat tehetünk a hasonló esetek megelőzéséért, ha legalább évente felülvizsgáltatjuk a fűtőberendezéseinket szakemberrel. Emellett javasolt rendszeresen ellenőriztetni a kéményeket, a katasztrófavédelem térítésmentesen végzi ezt a munkát a megye valamennyi településén, a családi házak tulajdonosainak azonban ezt kérni kell. A gázkészülékek kéményét javasolt kétévente átvizsgáltatni. 

Kapcsolódó cikkek