Három napig volt őrizetben négy kamasz, pedig nem követtek el semmit

Megosztás

A rendőrök rablás gyanújával vittek be négy kamaszt, akikről azonban kiderült, semmi közük ahhoz, amivel gyanúsították őket. 72 órát töltöttek őrizetben, most viszont sérelemdíjat és bocsánatkérést követelnek.

Két éve egy békásmegyeri üzletsoron sétált négy fiatal a HÉV felé, ezzel egyidőben pedig tőlük nem messze egy négyfős társaság megvert és késsel fenyegetett egy férfit, akitől 80 ezer forintot zsákmányoltak. A rendőrség valószínűleg összekeverte a két társaságot, ugyanis a kamaszokra – saját elmondásuk szerint – bilincset és vezetőszárat raktak, valamint három napot kellett őrizetben tölteniük rablás gyanújával – számolt be az RTL Híradó.

Az egyik fiú apja a csatornának azt mondta, a nyomozati anyagban 30-50 év közötti, erős testalkatú támadókat említettek, a nyomozók ennek ellenére „elsikkadtak a részletek felett”. Az eljárás a gyerekek kiengedése után még három hónapig tartott, utána viszont megszüntette a nyomozást a rendőrség.

A Magyar Helsinki Bizottság segítségével a négy fiatal most személyiségi jogi pert indított a rendőrség ellen „jogsértő fogvatartásukért és megszégyenítő megbilincselésük” miatt. Fazekas Tamás ügyvéd a csatorna híradójának azt mondta, azt szeretnék, hogy a rendőrség bocsánatot kérjen, ezekért a sérelmekért pedig kompenzálja a felpereseket sérelemdíj formájában. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek