Teljesen megváltozik a Bajnokok Ligája

Megosztás

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kedden bejelentette, hogy reformálja meg a Bajnokok Ligáját.

Eddig 32 csapat jutott a főtáblára, mostantól 36 klub lehet ott, de nem kilenc csoportban harcolnak a továbbjutásért, hanem a sakkból is ismert svájci rendszer alapján. A fordulók után egy 36-os táblát használnának, nem pedig a négy résztvevős csoportokat.

A svájci számítás lényege: a hasonló teljesítményt nyújtó csapatok többször játszanak egymással. Azt szeretnék kiküszöbölni az UEFA-nál, hogy a csoportokban legyen egy outsider, jó eséllyel nulla ponttal kieső, a többinél kevésbé versenyképes klub. A sorsolás pontos részleteiről nem közöltek részleteket.

MIndazonáltal a létszámemeléssel a bajnokok ágáról nem négy, hanem öt csapat kap jogot a főtáblára. A francia bajnokságnak nem kettő, hanem három hely jár. Az előző kupaidény legjobban teljesítő országai két klubot delegálhatnak a főtáblára. Az idei sorrend alapján az angol ötödik, és a holland második selejtező nélkül főtáblás lesz.

Az átszervezés nemcsak a BL-t érinte, hanem az Európa ligát, és a Konferencia ligát is, ott is hasonló a szisztéma.

Az UEFA a mostani lépésekre a régóta működő és nagynevű klubok által tervezett, de végül hamar elvetett Szuperliga miatt is kényszerült, emellett régóta emlegetik, hogy izgalmasabbá szeretnék tenni a sorozatot, ugyanis gyakran előfordult, hogy az utolsó csoportmeccseknek már nem igazán volt tétje.

Kapcsolódó cikkek