Szijjártó az EU pénzét várja, de ők nem ígérnek semmit

Megosztás

Azt mondta Szijjártó Péter külügyminiszter az Orbán Viktor és Ursula von der Leyen közötti hétfő esti egyeztetésről, hogy álláspontjuk szerint “ha már Brüsszel létrehozott egy problémát, elvárják, hogy azt oldják is meg.”

Ez alatt azt értette, hogy az Európai Bizottság hatodik szankciós csomagjának része az, hogy az EU fél éven belül megszünteti az orosz nyersolaj importját, év végére pedig a finomított olajét is. Ezt Magyarország határozottan ellenzi és bár más országoknak is vannak fenntartásai, a magyar tiltakozás tűnik a legerőteljesebbnek.

Szijjártó szerint az átálláshoz szükséges a magyar kőolajfinomítók technológiai átállítása, amihez több száz millió dollár és jónéhány év kell, és az adriai kőolajvezeték 20 százalékos bővítése is szükséges, de ez Horvátországon múlik. Vagyis szerinte a magyar energiarendszer modernizálására van szükség.

Eric Mamer azonban világosság tette, hogy Ursula von der Leyen semmiféle pénzügyi ígéretet nem tett a magyar átállás költségeinek finanszírozására. Azt is megerősítette, hogy más témáról, így például a befagyasztott helyreállítási alapról nem volt szó a tárgyaláson – számolt be a HVG.

Kapcsolódó cikkek