Sütés közben gyulladt ki az étel Szolnokon

Megosztás

Mire a tűzoltók kiértek, az egyik szomszéd már intézkedett.

Tűzhelyen felejtett étel okozott riadalmat csütörtök este Szolnokon, a Hild Viktor utcában – számolt be az esetről a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Katasztrófavédelem honlapja.

Az egyik negyedik emeleti lakásban élő ember sütéshez készült, és amikor a forró zsiradékba tette az ételt, az hirtelen lángra lobbant, majd elaludt és füstölni kezdett. A lakó ijedtében a folyosóra menekült.

Mire a szolnoki hivatásos tűzoltók kiérkeztek, az egyik szomszéd levette a tűzről a serpenyőt, így az egységek átszellőztették a társasház füsttel érintett szintjeit.

A Katasztrófavédelem honlapja emlékeztet: fontos, hogy főzés, sütés idején ne feledkezzünk meg az ételről, mert abból ilyen károk keletkezhetnek. Valamennyi mobiltelefon, de már több tűzhely is rendelkezik időzítő funkcióval, mellyel a probléma megelőzhető. A kigyulladt zsiradékot ne oltsuk vízzel vagy bármilyen, éghető anyagból készített tárggyal. Kapcsoljuk ki a készüléket, majd tegyünk az edényre fedőt, ezzel megszüntetjük a lángok oxigén-utánpótlását. Érdemes otthonra egy porral oltó készüléket beszerezni, amivel magunk is könnyedén, biztonsággal beavatkozhatunk. Emellett javasolt füstérzékelőt is beszerelni, amely időben jelzi a veszélyt.

Fotó: Szőke Péter – BM OKF (illusztráció)

Kapcsolódó cikkek