Május végéig bírják a családi kutak a benzinárstopot

Megosztás

A benzinkutasok nem látják biztosítottnak a megélhetésüket, de még várják, hogy pontosan mi szerepel majd az árstop meghosszabbítására vonatkozó kormányrendeletben. Erről Egri Gábor, a Független Benzikutak Szövetségének elnöke beszélt a hvg.hu-nak, amikor a lap arra kérte, hogy kommentálja Orbán Viktor kedd délutáni bejelentését arról, hogy július 1-ig megtartják az árkorlátozásokat mind az alapvető üzemanyagok, mind a kiválasztott élelmiszerek esetében.

Az elnök szerint ők három dolgot javasoltak a kormánynak, így azt, hogy

  • az árstopot szociális alapú támogatássá alakítsák át;
  • az arról szóló törvény alapján állapítsák meg a hatósági árat, ami biztosítja a családi vállalkozásaik megélhetését;
  • emelje a jelenlegi duplájára a kormány az árstop miatt számukra megállapított kompenzációt.

A kormány jelenleg literenként 20 forint támogatást biztosít a kutasoknak, ennyivel csökkentették az érintett üzemanyagok jövedéki adóját. Ez az összeg azonban az elnök szerint kevés, mert csak a fuvardíj 8-10 forint literenként, ráadásul az ellátás sem teljes mértékben biztosított még. A támogatást áprilisra és májusra kapták meg, de utána még nem tudni mi lesz.

Ha nem tudják stabilizálni a helyzetünket, akkor június 1. után sok száz kút lesz kénytelen bezárni

– mondta Egri Gábor, aki felhívta a figyelmet, hogy a kormány a kis piaci szereplőkre hárította 3,2 millió autós mobilitásnak biztosítását, ami fenntarthatatlan, miközben az állami olajvállalat naponta 2 milliárd forintnyi extraprofitot realizál a forgalom után a finomítói marzs révén, ami szerinte a cég történetében még soha nem volt ilyen magas.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek