Nem csak Mezőtúron lesz időközi választás, összesen 135 esetben kell megtartani

Megosztás


Alig ért véget a kampány, máris indul egy újabb választási időszak, igaz, nem az egész országban. Első körben május 8-ra írtak ki időközi választásokat, majd június közepétől július közepéig már minden hétre jut.

Összesen 135 esetben írták ki a választást, ebből nyolcvan településen új polgármestert kell választani, de több esetben egész testületekre kell újra voksolni, sok helyen pedig egy-egy megüresedett képviselői helyet kell betöltetni.

Három polgármesteri szék a nyolcvanból a parlamenti választásokon országgyűlési mandátumot szerzett politikusok új „munkahelye” miatt üresedett meg, kilencen pedig a parlamenti munka előtt képviselők, alpolgármesterek voltak, 123 esetben pedig a járvány miatt halasztott időközi választásokat pótolják.

Mezőtúron a Boldog István parlamenti helyére beülő Herczeg Zsolt helyett kell polgármestert választani,

Ásotthalmon Toroczkai László utódára kell voksolni, Keszthelyen pedig Nagy Bálint polgármesteri posztjára indulhatnak jelöltek. Ez utóbbi esetben pikáns, hogy januárban egy helyi civil testület azzal támadta Nagy Bálintot az alpolgármesterével együtt, hogy elmulasztották megválasztásukkor jelezni a politikai posztjuk, és cégekben vállalt tisztségeik miatti összeférhetetlenséget. A KÉVE akciójára a cégekben betöltött posztokról való lemondással reagált a polgármester.

Izsákon 2019-ben a zűrös ügyei ellenére Mondok Józsefet választották újra polgármesternek, ám a polgármester pár hónap múlva váratlanul elhunyt, két év után itt is most nyílik lehetőség az időközi választás kiírására.

Pilismaróton is két éve ügyvezető irányítja a települést, itt 2020 júliusában mondott le Pergel István polgármester, majd a teljes testület is. Pilismaróton a tervezett kavicsbánya nyitásának eltitkolása miatt támadt feszültség.

Szigligeten tavaly nyáron a települést 22 éve vezető Balassa Balázs azzal mondott le, hogy nem tudja a saját értékrendje szerint végezni a munkáját, ahogy azt addig tette. Az azóta a politikától visszavonult Rig Lajos akkor sejtetni engedte, hogy a szigligeti polgármesternek azért lett elege, mert az állami Turisztikai Ügynökség rátenné a kezét a turisták által kedvelt várra. Újszentivánon azért vált szükségessé az időközi választás kiírása, mert a polgármestert a helyi beruházásokkal összefüggő nyomozás miatt letartóztatták.

Kapcsolódó cikkek