Ennyire drágán érkezik az orosz gáz Magyarországra

Megosztás

Februárban köbméterenként 394 forint volt a Magyarországra érkező orosz földgáz átlagára, hatszor annyi, amennyiért az MVM a lakosságnak eladja azt – írja a G7 az Eurostat adataira alapozva.

Magyarországra nem előre megszabott áron érkezik az orosz földgáz, hanem a tőzsdei jegyzéshez kötötten, úgy, hogy a fizetendő összeg egy-két hónap csúszással követi a piaci árakat. A teljes mennyiséget nem az MVM vette meg, mert más, piaci kereskedők is vehetnek orosz gázt, de azt nyugodtan lehet valószínűsíteni a pontos arányok ismerete nélkül is, hogy az állami szolgáltató az egyik legnagyobb vásárló – az orosz–magyar egyezség szerint az MVM havi átlagban 375 millió köbméter gázt vesz a Gazpromtól, februárban pedig összesen 430 millió köbméter orosz gáz érkezett Magyarországra.

Ha tényleg igaz az, hogy az MVM a legnagyobb vásárló, akkor lehet úgy számolni, hogy márciusban és áprilisban a februárinál olcsóbban érkezik az orosz gáz, de a G7 szerint még ez is azt jelentené, hogy az ár azóta sem ment a lakossági 4-5-szöröse alá, május-júniusban pedig visszatérhet a februári szintre (ha úgy számolunk, hogy a Gazprom gázának ára kéthavi eltolódással követi a tőzsdei ár mozgását, akkor már lehet látni, mi lesz a nyár legelején). Ez pedig azért is lenne különösen problémás, mert hagyományosan ekkoriban szokás feltölteni a tartalékokat a következő fűtési szezonra, ilyenkor jellemzően alacsonyabbak az árak, vagyis az MVM-nek a korábbiaknál jóval mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, ha marad a mostani árszint.

(hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek