Gattyán György pártjának 108 millió forintot kell visszafizetnie az államnak

Megosztás

Május elsejéig, az április 3-i választás eredményének jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kell visszafizetniük a pártoknak a fel nem használt, illetve a listájuk vagy jelöltjük gyenge szereplése miatt visszajáró állami kampánytámogatást. 

A pártok kampányához az állam bőkezűen hozzájárul az adófizetők pénzéből: minden pártot és jelöltet anyagilag támogat abban, hogy önmagát népszerűsítse. Minden egyéni választókerületi jelölt kap a saját kampányára 1,18 millió forintot kincstári kártyán. Bizonyos esetekben ezt a pénzt azonban utóbb vissza kell fizetni az államnak: akkor, ha a jelölt nem szerzi meg az adott választókerületben a voksok legalább 2 százalékát. Minden, listát állító párt is kap támogatást. Attól függően, hogy hány egyéni választókerületben állít jelöltet, a pénzt százalékosan számolják ki az összes, 199 mandátum és az egyenként 5,9 millió forint szorzatából adódó 1,176 milliárd forintos alapösszegből. Itt is van visszafizetési kötelezettség, ha a lista nem szerez 1 százaléknyi szavazatot.

A Gattyán György milliárdos vezette, újonnan induló Megoldás Mozgalomnak (MEMO) épphogy meglett a listás 1 százaléka. A párt országos listája alig 59 ezer szavazatot kapott, ami 1,05 százalékos eredmény, vagyis 2807 szavazaton múlott, hogy végül nem kell visszafizetniük a 99 egyéni jelölt alapján számolt összesen 588 milliós listás pénzt. A MEMO a HVG kérdésére azt felelte, hogy az egyéni jelöltjeik közül a 99-ből mindössze 7-en értek el 2 százaléknál jobb eredményt, így a többiek összesen 108 milliónyi egyéni kampánytámogatását visszafizetik.

Kapcsolódó cikkek