100 milliónál is többet fizet vissza Gattyán az államnak

Megosztás

Május elsejéig, az április 3-i választás eredményének jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kell visszafizetniük a pártoknak a fel nem használt, illetve a listájuk vagy jelöltjük gyenge szereplése miatt visszajáró állami kampánytámogatást. A korteskedésre kölhető “ingyenpénz” idén kevesebb potyázót, kamupártot vonzott, mint 4 éve, részint azért, mert az igazán nagy pénzt az országos listát állító jelölő szervezetek kapják, az országos listaállítás feltételei pedig jelentősen szigorodtak – ez kényszerítette közös indulásra a hat ellenzéki pártot is – számolt be a HVG.

A Fidesz-KDNP és a hatpárti ellenzéki összefogás a maximális összegre volt jogosult, mivel országos listát is állítottak, és mind a 106 egyéni körzetben indítottak jelöltet. Eszerint megkapták a maximális 60 százalékos listás pénzt, ami 706 millió forint, plusz a 106 egyéni jelölt 1,18 milliójából összejött további 125 milliót, ami összesen 831 millió forint. Mivel a Fidesz-KDNP listán 54 százalékot, az ellenzék pedig bő 34 százalékot ért el, és minden jelöltjük jobban szerepelt egyéniben a 2 százalékos küszöbnél, sem a jobboldalnak, sem az ellenzéki szövetségnek nincs visszafizetési kötelezettsége.

Szintén nem kell visszafizetnie állami kampánypénzt a Parlamentbe frissen bejutó Mi Hazánknak sem. A 102 egyéni jelöltjük után járó 588 milliós listás összeget nem kell visszafizetni, mivel nemcsak az 1 százalékot, hanem a parlamentbe jutási 5 százalékos küszöböt is meghaladták. Továbbá minden egyéni jelöltjük is jobb eredményt ért el, mint 2 százalék, így az egyéni, összesen 120 milliós kampánypénzt sem kell visszafizetniük.

A 79 egyéni jelölttel országos listát állító Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke, Kovács Gergely a hvg.hu-nak azt mondta, az ez alapján járó 470 milliós listás támogatást felvették, és mivel 3,3 százalékot értek el, nincs visszafizetési kötelezettségük, de a keretből mintegy 20 millió megmaradt, azt természetesen visszaküldik. Az egyéni jelöltjeik vegyesen szerepeltek: volt olyan körzet, ahol 4-5 százalékot szerzett a jelöltjük, de olyan is, ahol 2 százalék alatt teljesített. Mégsem kell egyéni kampánypénzt visszaadniuk, mert egyik egyéni jelöltjük sem vette fel a neki járó 1,18 milliót.

Épphogy megvolt a listás 1 százaléka a Gattyán György milliárdos vezette, választáson most először induló Megoldás Mozgalomnak (MEMO). A párt országos listája alig 59 ezer szavazatot kapott, ami 1,05 százalékos eredmény, vagyis 2807 szavazaton múlott, hogy végül nem kell visszafizetniük a 99 egyéni jelölt alapján számolt összesen 588 milliós listás pénzt. A MEMO-nál a hvg.hu-t arról is tájékoztatták, hogy az egyéni jelöltjeik közül a 99-ből mindössze 7-en értek el 2 százaléknál jobb eredményt, így a többiek összesen 108 milliónyi egyéni kampánytámogatását visszafizetik.

Kapcsolódó cikkek