Döntő fázisába lépett az orosz-ukrán háború?

Megosztás

A villámháborús siker megakadályozása is már komoly fegyvertény, de a donbaszi csatának végképp döntő jelentősége lehet.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja második, potenciálisan döntő szakaszába lépett, az itteni győztes diktálhatja ugyanis a harcok további menetét, a keletre irányuló újabb orosz támadás pedig az eddigi legnagyobb próbatétel az ukrán védők számára – írja a Sky News alapján a HVG.hu.

Mint írják, Ukrajna már azzal is komoly csapást mért Oroszországra, hogy megakadályozta Kijev villámháborús elfoglalását, ha pedig az ukrán erők meg tudják állítani az oroszokat keleten is, az jelentősen megerősítené Ukrajna pozícióját a béketárgyalásokon – hacsak Vlagyimir Putyin elnök nem dönt úgy, hogy még tovább eszkalálja a konfliktust egy nukleáris csapás bevetésével.

Oroszország számára ezzel szemben a Doneck és Luhanszk régiót magába foglaló Donbasz ellenőrzésének megszerzése létfontosságú ahhoz, hogy visszanyerje a lendületet a háborúban. Emellett az orosz siker keleten valószínűleg arra is felbátorítaná Putyint, hogy visszaküldje erőit északra, hogy befejezze az ország teljes megszállását, és megdöntse a kijevi kormányt.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek