Cipők gyűlnek a Duna-parton az ukrán elnök Orbánnak címzett üzene után

Megosztás

Az ukrán elnök néhány napja utalt arra a videoüzenetében, hogy hasonló események zajlanak jelenleg, mint amire a budapesti holokauszt-emlékmű is emlékeztett.

Vasárnap elkezdtek gyűlni a cipők, amiket az Ukrajnában történő borzalmakra utalva visznek folyamatosan az orosz háború ellen tiltakozók – tudósított a hu.euronews.com. Az akciót a “Jednyst” (Egység) Ukrán Egyesület szervezte azoknak az áldozatoknak az emlékére, akik az orosz erők ostromolta Mariupolban vesztették életüket.

Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész alkotása az a hatásos emlékmű a Lánchíd és a Parlament közötti pesti rakparton, ami a nyilasok egyik rémtettére emlékezteti az utókort: 1945. január 8-án 154 zsidót tereltek a nyilasok a folyópartra a svéd követség Üllői úti épületéből. Arccal a víz felé állították a kettesével összekötözött embereket, hogy a Dunába lőjék őket, amikor egy svéd követségi alkalmazott vezetésével, az utolsó pillanatban megérkezett a fegyveres rendőri segítség, és kiszabadították az üldözötteket.

Volodimir Zelenszkij erre utalt Orbán Viktornak: „Magyarország. Itt meg kell állnom egy pillanatra, és őszintének kell lennem. Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, kivel vagytok” – mondta az ukrán elnök, aki később beszélt az emlékműről: “Elmentem a rakpartra, ahol láttam az emlékműveteket. “Láttam a cipőket a Duna-parton, ahol tömeggyilkosság történt. Figyelj, Viktor, tudod mi megy most Mariupolnál? Kérlek, menj a rakpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy megint megtörtént a népirtás a világban. És ez az, amit Oroszország művel. Mariupolban ugyanilyen cipők vannak, és ugyanilyen emberek.”

Vasárnap egyébként tüntetés is zajlott a Cipők a Duna-parton elnevezésű emlékhelyen. Többen ukrán zászlóba burkolóztak, Putyin- és Oroszország-ellenes táblákat emeltek a magasba.

Forrás és további részletek: hu.euronews.hu

Kapcsolódó cikkek