Putyin felvázolta, milyen követelései vannak Ukrajnával szemben

Megosztás

Török kollégájával beszélt az orosz elnök, előbbi szóvivője ismertette a részleteket: semlegességet és demilitarizációt kér a szomszédos államtól, valamint követeli a Krím félszigetet.

Csütörtök délután Vlagyimir Putyin telefonon hívta Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, számolt be róla a BBC alapján a Telex. A tudósítás szerint a beszélgetésen Putyin elmondta, milyen követelései vannak Ukrajnával szemben. Ezek két kategóriába tartoznak, mondta a BBC-nek Ibrahim Kalin, a török elnök szóvivője, aki végigkövette a beszélgetést. Az első kategóriába olyan követelések tartoznak, miszerint

  • Ukrajna legyen semleges állam, és ne kérje a felvételét a NATO-ba,
  • demilitarizálják az országot, hogy ne jelentsen fenyegetést Oroszországra nézve,
  • adjanak egyfajta védett státuszt az orosz nyelvnek Ukrajnában,
  • és hajtsanak végre egyfajta nácimentesítést.

A második kategóriába tartozó követeléseknél már jobban ütközhetnek egymással az oroszok és az ukránok érdekei:

  • A BBC szerint az orosz fél azt követeli az ukrán kormánytól, adja fel a kelet-ukrajnai szakadár területek, azaz a Donyecki és a Luhanszki „Népköztársaságok” által uralt megyék feletti fennhatóságát,
  • valamint Ukrajna hivatalosan is fogadja el, hogy az oroszok által 2014-ben annektált Krím félsziget hivatalosan is Oroszországhoz tartozik.

Mivel Oroszország a Szovjetunió széthullása után több nemzetközi szerződésben is rögzítette, hogy nincs és nem is lesz területi igénye Ukrajna részeire, és így a Krím félszigetre sem, ezért kényes és mélyen vitatott kérdésről van szó a beszámoló szerint. Putyin viszont ezekben a kérdésekben hajlandó személyesen is tárgyalni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki napok óta hangsúlyozza, hogy készen áll találkozni orosz kollégájával.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek