Kormányinfó: marad az árstop, nincs és nem is lesz üzemanyaghiány, semmi ok a pánikra

Megosztás

A részleteket Gulyás Gergely miniszter és Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgató osztotta meg csütörtökön késő este.

Csütörtök este tartott sajtótájékoztatót Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a MOL elnöke. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közlése szerint a tájékoztató témája „Marad a benzinárstop és biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon” volt – írja a Hvg.hu.

3 döntést hoztak

A 7,5 tonna feletti kamionok, 3,5 tonna feletti, külföldi teherautóknak csak a nagynyomású kútoszlopoknál tankolhatnak, ahol piaci árak lesznek.

A személygépkocsik és a magyar teherautók 480 forintért tankolhatnak. A mezőgazdasági erőgépek is kivételt képeznek.

A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját.

A MOL képes lesz nagykereskedelmi áron adni az üzemanyagot, de a benzinturizmust vissza kell szorítani.

Akik az üzemanyagellátás leállásáról közölnek információt, rémhírterjesztés miatt eljárás indul, ahogy az ellen is, aki nem megfelelő tárolóba tölti az üzemanyagot.

Este 10-től már életbe is lépett a rendelet.

Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgató arról beszélt, hogy a MOL finomítói zavartalanul működnek, a Barátság kőolajvezeték folyamatosan szállít, az Adria kőolajvezeték is készen áll, ha gond lenne a másikkal. Semmi értelme a pánikvásárlásnak, mivel üzemanyag volt, van és lesz is, a logisztikai problémák megoldása után átmeneti zavar sem lesz tapasztalható, teljesen felesleges a mostani felhajtás a vezérigazgató szerint.

A MOL-nak van elég készlete és finomítói kapacitása, hogy a teljes magyar üzemanyagigényt ki tudják elégíteni. Ez a forintárfolyam ingadozása és a kőolaj árának változása mellett is így van.

Nem rendeltetésszerű fogyasztók megjelenése, plusz tankolók miatt drasztikusan megnőtt a benzinkutak forgalma. Buszok,  külföldi kamionok is a kutaknál tankolnak, van, hogy kisteherautók 100-200 literes tárolóba tankolnak, de van, aki zacskóba tankolt. Ez visszaélés Hernádi szerint.

Aki korában a telephelyen vette fel az üzemanyagot – buszszolgáltató, kamioncég -, azt is a benzinkútra küldték, mert ott maximált áron vehették az üzemanyagot.

A forgalom 20 százaléka üzemanyagturizmusból van.

10 százalék a pánikvásárlás. Mint a covid elején: nem volt WC papír és száraztészta, ez most ilyen.

Kapcsolódó cikkek