Leállt a Gazprom egyik vezetékében nem folyik a gáz nyugatra

Megosztás

Leálltak a Gazprom nyugati irányú szállításai a Lengyelországot átszelő Jamál gázvezetéken – derül ki a Reuters tudósításából.

Nagy valószínűséggel nem a gázmennyiséggel, vagy a szállítással merülhettek fel gondok, mivel a Gazprom ezzel egyidejűleg éppen az ukrajnai vezetékeken köt le plusz szállítókapacitásokat. A mostani kiélezett helyzetben hajlamos lenne az ember arra gondolni, hogy politikai okok húzódhatnak meg a döntés hátterében, ám hozzá kell tenni, hogy nem ez az első alkalom, hogy a Jamálon nem jön gáz, sőt arra is már többször volt példa, hogy kelet felé folyatták rajta vissza a gázt.

Ez általában akkor fordult elő, amikor valamiért nem tudták a gázt értékesíteni, pl. a tárolt német gáz olcsóbban hozzáférhető volt, mint a vezetéken éppen érkező. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy talán mégis

inkább piaci okai lehetnek a leállításnak.

Reuters ugyanakkor azt írja, hogy az Oroszország nyugati irányú gázforgalmának 15 százalékát szállító gázvezeték folyásirányának decemberi megváltoztatása felverte az európai gázárakat.

Kapcsolódó cikkek