Az oroszok alig küldenek gázt, óriási áremelkedés történt mára

Megosztás

A Gazprom szerdára csak a tranzitkapacitás 20 százalékát foglalta le a Jamál-Európa vezetéken – írta a Reuters. Mivel ez arra utal, hogy jócskán visszafoghatják a leszállított gáz mennyiségét, a világpiaci gázár óriásit ugrott, a keddihez képest közel 60 százalékkal, 193 euróra drágult a gáz, és ugyan azóta korrigált 150 euró környékére, ez így is nagy drágulást jelent a korábbiakhoz képest – olvasható a HVG-n.

Robert Habeck német gazdasági miniszter épp valami hasonlóról nyilatkozott hajnalban: mint mondta, felkészülnek a legrosszabb forgatókönyvre is, arra az esetre, ha az oroszok egyáltalán nem küldenének gázt. Mint mondta, a tavaszt és a nyarat gond nélkül kibírja Németország, annyi gáztartalékuk van, de a következő télre megoldást kell találni, ha mást nem, akkor a régi szénerőművek üzembe helyezését.

A Jamál-Európa az Északi áramlat mögött a második legfontosabb orosz gázszállítási útvonal Európa felé: Oroszországból elindulva Fehéroroszországot és Lengyelországon át vezet Németországba.

Kapcsolódó cikkek