Putyin katonai műveletet indított a Donyec-medencében, elkezdődött a háború – azonnal megugrott az olaj ára is – videó

Megosztás

Ezt üzente Putyin a világnak hajnalban. Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el az orosz elnök a Donyec-medencében. Az orosz tankok már akcióban, a Nyugat is reagált a hírre.

Helyi jelentések szerint orosz tankok átlépték az ukrán határt Belarusz felől. Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök hadi állapotot hirdetett. Csütörtök reggel több nagyvárosban, Kijevben, Kramatorszkban, Odesszában, Harkivban és Bergyanszkban is hallottak robbanásokat. Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok erőteljes tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait – írja az Euronews.com.

Az ukrán elnök elismerte, hogy orosz rakétákkal támadják a határvédelmét és az infrastruktúrát.

Az orosz elnök azt mondta, Oroszország nem tervezi Ukrajna megszállását, de törekedni fog a demilitarizálására. Putyin csütörtök hajnali beszédében hozzátette, hogy az ukránok szabadon választhatnak majd ki irányítja az országot.

Az ukrán külügyminiszter tweetjében úgy reagált, hogy Putyin inváziót indított Ukrajna ellen, de az ország megvédi magát és a világnak meg kell állítania Putyint.

Az orosz védelmi minisztérium úgy reagált, hogy nem az ukrán városokat támadják, hanem a katonai infrastruktúrát.

Joe Biden amerikai elnök elítélte az orosz támadást és azt írta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei egységes és határozott módon reagálnak majd rá.

Jens Stoltenberg Nato főtitkár pedig a twitteren üzent, hogy Oroszország ezzel a támadással megszegte a nemzetközi törvényeket, amely komoly fenyegetést jelent az Euro-Atlanti biztonságra is. Közben a harcok hírére a nyersolaj világpiaci ára hordónként 100 dollárra ugrott.

Kapcsolódó cikkek