Jász-Nagykun-Szolnok megyében is egyre több iskola pedagógusai csatlakoznak a tiltakozáshoz

Megosztás

Szolnoki, illetve rákóczifalvai érintettség, a dolgozók nem fogadják el, hogy a kormány ennyire semmibe veszi a törvényeket – a járványhelyzetre hivatkozva – és a sztrájkjogot is elvették a pedagógusoktól. Íme a részletek.

Egy szolnoki Facebook-bejegyzésből tudhattuk meg a részleteket. Szerzője V. I..

“Ma 3 gimnázium és 2 általános iskola közösen állt ki a jogaiért Szolnokon és Rákóczifalván.

A Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a Varga Katalin Gimnázium , a Verseghy Ferenc Gimnázium, valamint a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar – Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Rákóczifalvai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tiltakozó tanárainak közleménye:

Alulírottak, a Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a Varga Katalin Gimnázium és a Verseghy Ferenc Gimnázium, valamint a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar – Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Rákóczifalvai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai a mai napon, 2022. február 24-én polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási-nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk.

Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk. Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk. Ez szükséges ahhoz, hogy minden erőnkkel a diákokért dolgozhassunk. Kiállásunkkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén, miközben a normál hétköznapi oktatás-nevelés során sem képes biztosítani e tevékenység minimális személyi feltételeit. Teszi ezt úgy, hogy a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg.

A SZTRÁJK ALAPJOG!

Szolnok, 2022. február 24.”

További részletek a posztban.

Kapcsolódó cikkek