Haderőt küld a NATO a keleti határaira

Megosztás

“Felszólítjuk Oroszországot, hogy haladéktalanul hagyjon fel a katonai akciókkal, és vonja ki minden haderejét Ukrajnából és annak környékéről, tartsa tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot, és tegye lehetővé, hogy a humanitárius segítséget mindenki megkaphassa” – közölte a NATO csütörtökön.

A szövetség szerint a támadás súlyosan sérti a nemzetközi jogot, beleértve az ENSZ Alapokmányát is, és teljes mértékben ellentétes Oroszországnak a Helsinki Záróokmányban, a Párizsi Chartában, a Budapesti Memorandumban és a NATO-Oroszország Alapító Okiratban vállalt kötelezettségeivel. Ez egy független, békés ország elleni agressziónak minősül – számolt be a HVG.

A NATO azt is bejelentette, hogy mivel Oroszország lépései komoly fenyegetést jelentenek az euroatlanti biztonságra, ezért ennek geostratégiai következményei lesznek. Kijelentették a közleményben, hogy a NATO minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy valamennyi szövetséges biztonságát és védelmét biztosítsa. További védekező szárazföldi, légi és tengeri erőket telepítenek a szövetség keleti részébe – jelentették ki.

Kapcsolódó cikkek