A Fővárosi Ítélőtábla szerint mégis jogellenes volt a pedagógussztrájk

Megosztás


A Fővárosi Ítélőtábla február 10-i ítélete szerint mégis jogellenes volt a január 31-i pedagógussztrájk – közölte az ítélőtábla csütörtöki közleményében.

Az Ítélőtábla február 10-i ítéletével megváltoztatta az elsőfokú bíróság végzését, ahol megállapították, hogy jogos volt a pedagógusok sztrájkja.

A pedagógusok és az Emmi a még elégséges szolgáltatások köréről sem tudtak megegyezni egymással, így a tanárok kérelmet nyújtottak be a Fővárosi Törvényszékhez, hogy ők állapítsák meg ezeket. Az Emmi pedig ellenkérelmet nyújtott be, álláspontjuk szerint a sztrájk jogellenes, ezt az állítást pedig a járványügyi helyzetre alapozták – írta a közleményben az Ítélőtábla.


A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a kérelmezők által kezdeményezett 2022. január 31. napjának 800 óra és 1000 óra közötti időszakában meghirdetett 2 órás figyelmeztető sztrájk megtartása jogszerű. Az elsőfokú bíróság a kérelmezők ajánlatát fogadta el és a figyelmeztető sztrájk alatt a még elégséges szolgáltatások mértékét eszerint állapította meg határozatában. Az elsőfokú végzés ellen az Emmi fellebbezett, az ítélet hatályon kívül helyezését, valamint az eljárás megszüntetését is kérték. A minisztérium ezt azzal indokolta, hogy szerintük a bírósági végzés hiányában a figyelmeztető sztrájk jogellenes volt.

Az elsőfokú végzés ellen az Emmi fellebbezett, az ítélet hatályon kívül helyezését, valamint az eljárás megszüntetését is kérték. A minisztérium ezt azzal indokolta, hogy szerintük a bírósági végzés hiányában a figyelmeztető sztrájk jogellenes volt. A minisztérium álláspontja szerint a sztrájk ideje alatti gyermekfelügyelet nem minősült oktatási tevékenységnek, ezért az elsőfokú végzés nem biztosít elégséges szolgáltatást.

“A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta és megállapította, hogy a 2022. január 31. napján tartott sztrájk jogellenes volt”

– írták a közleményben.

A pedagógusok szakszervezetei szerint a január 31-i sztrájkban húszezren vettek részt. A március 16-tól kezdődő, határozatlan idejű tanársztrájk előkészítését a pedagógusok már elkezdték, az elégséges szolgáltatásokról pedig a kormánnyal kellene megállapodniuk.

Kapcsolódó cikkek