Annyi a beteg, hogy már eltűntek a kórházi várólistás adatok

Megosztás

Eltűntek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapjáról az arra vonatkozó adatok, hogy egy-egy műtétre mennyi időt kell várni Magyarországon – írja az Index.

Januárban derült ki, hogy a várólisták rekordhosszúságúra nőttek a koronavírus-járvány miatt. Ez lehetett az oka annak, hogy az erre vonatkozó adatokat mostanra eltüntették a NEAK honlapjáról. Az a korábban rendszeresen közölt információ is eltűnt, hogy mennyi a műtétre várakozás minimum- és maximumideje. A korábban elérhető adatok helyett most már csak visszamenőleges adatok láthatók, így például az is, hogy az előző hat hónap során mennyi volt az átlagos várakozási idő.

A Népszava szerint a helyzetet példázza az, hogy szürkehályog-műtétre már 12,4 ezren vártak tavaly augusztusban, ami hároméves várakozást is jelenthetett. Csípőprotézis beültetése esetén hat és fél év, térdprotézisnél pedig nyolc év is lehet a várakozási idő – írták akkor.

A lap megkérdezte az állami kórházfenntartót és az egészségbiztosítót is, hogy miért tűntek el az adatok, de megkeresésükre egyelőre egyik szervtől sem kaptak választ.

Kapcsolódó cikkek