Több mint húszezren sztrájkoltak a közoktatásban | videó

Megosztás

Január 31-én hétfőn reggel nyolc és tíz között tartottak figyelmeztető sztrájkot a pedagógus-szakszervezetek, azaz a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), illetve a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Délután két órakor a pedagógusokat támogató autós felvonulás vette kezdetét, amelyhez több szakszervezet részvételével nagyságrendileg kétszáz gépjármű csatlakozott.

Az előzetes adatok szerint több mint húszezren vettek részt a két órás figyelmeztő jellegű munkabeszüntetésben. A szervezők kétszer ennyi résztvevőre számítottak, ám a koronavírus miatti kiesés, valamint a megfélemlítések miatt sokan nem tudtak személyesen tiltakozni. A tanárok jobb béreket, munkakörülményeket követeltek, továbbá azt, hogy a kormány egyenlő tárgyalópartnereknek tekintse őket. A helyszínen a JövőTV is forgatott:

A sztrájkot követő sajtótájékoztatón Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja elmondta, hogy sikeresnek értékeli a mai megmozdulást. Annak ellenére, hogy több oldalról is nyomás nehezedett rájuk: az oktatási tárca és a kormány is nagy erőket mozgósított, hogy ellehetetlenítse a szakszervezetek tiltakozását. Nagy hozzátette, egyes tankerületek egész delegációkat küldtek, hogy megakadályozzák a tanárokat a sztrájkban, illetve az intézményvezetőket is több helyen megfenyegették.

Kapcsolódó cikkek