Megválasztották Jász-Nagykun-Szolnok megye tortáját

Megosztás

Négy kategóriában versenyeztek a finomságok, a fő elismerést végül az „Isletés” fantázianevű torta nyerte.

A megyeháza dísztermében hetvennégy tortakülönlegességet sorakoztattak fel a hagyományteremtő cukrászverseny alkalmából – írja a kormányhivatal.hu. A megyei önkormányzat a térség gasztronómiai hagyományainak, örökségének erősítése céljából írt ki pályázatot a Jász-Nagykun-Szolnok megye tortája címre.

Négy kategóriában lehetett nevezni: profi hagyományos, amatőr hagyományos, valamint profi mentes és amatőr mentes csoportban.

Mivel a verseny célja a hagyományőrzés- és teremtés volt, ezért nem csak az alapanyagok és a cukrásztudás döntött, hanem az is, hogy ki tud becsempészni tortájába minél többet a térség történelmi, kulturális örökségéből, forma- és ízvilágából. Olyan tortát kerestek, amely nem csak a megmérettetésen, de a cukrászdák mindennapi kínálatában is megállja a helyét.

A verseny legrangosabb címét, a Jász-Nagykun-Szolnok megye tortája elismerést végül az alattyáni Tóth Kalmár Margit „Isletés” fantázianevű tortája nyerte, amely a szolnoki habos isler továbbgondolásából született.

Az Isletés az amatőrök normál kategóriájában is első lett, míg a mentesek között a Jászallfree győzött. A profik normál versenyét Perity Róbert aszalt szilvás körtetortája, a menteset a Sóház Apartman Kft. „Bogyócsodája” nyerte.

Forrás: kormanyhivatal.hu

Kapcsolódó cikkek