Most ért véget a rendkívül hosszúra nyúlt kötélhúzás, Djokovicot kitoloncolják Ausztráliából

Megosztás

A fellebbezést elutasították, a világelső teniszezőnek mennie kell a kontinensről, az is könnyen előfordulhat, hogy három évig be sem teheti a lábát Ausztráliába. Ez egy olyan ügy lett, ami mindkét félnek csak veszteséget hozhatott.

Novak Djokovicot ki fogják toloncolni Ausztráliából, miután elveszítette a vízumának törlése ellen benyújtott fellebbezését – közölte a BBC. A kiutasítás vélhetően azzal jár, hogy a teniszező három évig nem léphet be az országba.

A szövetségi bíróságon az ausztrál kormány azzal érvelt, hogy a 34 éves, oltatlan szerb sportoló nem léphet be az országba, mert az járványügyi kockázatot jelentene. A teniszező védői szerint azonban a döntés „érvénytelen és logikátlan”. Az ügyről döntő szövetségi bírák egyhangúlag utasították el a fellebbezést.

Azzal, hogy nem léphet be Ausztráliába, Djokovic az Australian Openen sem vehet részt, ahova címvédőként érkezett. Első meccsét hétfőn játszotta volna.

A 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes Djokovic múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el. A vízumát hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta, majd edzett az Australian Open helyszínén, első kiemeltként kapott ellenfelet a csütörtöki sorsoláson.

Másnap azonban ismét érvénytelenítették a vízumát, majd őrizetbe vették és visszavitték a szállodába, hogy ott várja meg a mai ítéletet.

Az ügy elején a közvélemény nagyobb része még Djokovic oldalán állt és a túl szigorú ausztrál rendelkezések kerültek célkeresztbe. Ám ahogy haladtunk előre, kiderült, hogy óriási ellentmondások vannak a szerb teniszező vallomásában, illetve irataiban. Lehet, hogy sosem derül már ki, hogy egy hamisított pozitív Covid-teszttel próbálták az ügyvédei megoldani a patthelyzetet, ami miatt hazugságspirálba került a világelső, vagy valóban (maga által is ismert) fertőzöttként járt eseményről eseményre, maszk nélkül még hazájában és más külföldi országban is.

Ezzel mindenesetre még lehet, hogy nincs vége számára ennek a kellemetlen ügynek, de mind az ausztrálok, mint Djokovic nagyon sokat veszített az elmúlt bő két hétben. Többet, mint egy GS-trófea.

Kapcsolódó cikkek