Döbbenetes videó a Csendes-óceán mélyen kitört vulkán utáni szökőárról, másodperceken múlott – videó

Megosztás

Tongát már elérte a cunami, a királyt is ki kellett menekíteni a vulkán miatt kialakuló hatalmas szökőár miatt. 2011 óta nemigen láthattunk ilyen ijesztő képeket, a menekülés pillanatait rögzítette egy autós.

A szökőár a szigetország közelében történt vulkánkitörés után alakult ki szombaton. A tűzhányó robaját a kétezer kilométerrel távolabbi Új-Zélandon is hallani lehetett. A lakosság és a király is menekül a hullámok elől, a térségben sötét füstfelhők takarták el a napot.

A méteres hullámokat vető szökőár Tonga partjait ostromolja, miután a szigetország közelében kitört a Hunga Tonga Hunga Ha’apai vulkán. A helyszínen készített felvételek és beszámolók szerint az emberek a sziget belső területeire igyekeznek, hogy menedéket találjanak.

Az illetékes hatóságok idejében kiadták a riasztást, kérve a lakosságot, hogy kerüljék el a part menti területeket – írja a Guardian.

Tongai beszámolók szerint hallani lehet a víz alatti morajlást, miközben a napot sötét füstfelhők takarják. A műholdfelvételeken öt kilométer széles hamu-, gőz- és gázcsóva látszik, amely mintegy húsz kilométerre emelkedik a magasba. Tonga egyes részeit már ellepte a sötétség.

A tudósok hatalmas robbanásokat, mennydörgést és villámlást észleltek a vulkán közelében a pénteki magmaömlés kezdetekor.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku’alofában. A szigetország királyát, VI. Tupout kimenekítették palotájából, és sok helyi lakos keresett menedéket a magaslatokon a hullámok elől. A tűzhányó körülbelül 65 kilométerre található a központi szigettől, Tongataputól, ahol mintegy 71 ezren élnek. (Index.hu)

Kapcsolódó cikkek