Franciaországban már komoly az omikron-gond, másodpercenként két új fertőzöttre bukkannak

Megosztás

Szinte még véget sem ért a negyedik hullám, Nyugat-Európában látványosan új erőre kaphat a koronavírus-járvány. Mindenhol újra lezárások és korlátozások lépnek életbe, vélhetően mi sem ússzuk meg az újabb csomagot.

Franciaország a jövő héttől további korlátozásokat vezet be a koronavírus-járvány miatt, miközben napok óta rekordokat dönt a naponta diagnosztizált új fertőzöttek száma, kedden már meghaladta a 200 ezret – írja a 444.hu.

Franciaországban – az egészségügyi minisztérium adatai szerint – az elmúlt 24 órában a járvány tavalyi kitörése óta a legtöbb, 208 ezer új fertőzést diagnosztizálták. „Másodpercenként két új fertőzöttet regisztrálnak” – tudatta Olivier Véran miniszter szerdán egy parlamenti meghallgatáson. Ez francia és európai rekord is egyben. „Ilyen helyzetben még soha nem voltunk”– mondta Véran, és arra figyelmeztetett, hogy januártól akár napi 250 ezer új fertőzéssel is számolni kell.

A francia kormány a hét elején új törvénytervezetet fogadott el, ami az oltási igazolást kívánja bevezetni karantén-intézkedések helyett. Az új tervet Jean Castex miniszterelnök és Olivier Véran miniszter jelentette be. Ennek értelmében jövő hétfőtől legalább három héten át ismét korlátozzák a nagyszabású rendezvényeket, megtiltják a közönség előtt tartott koncerteket, valamint az élet- és italfogyasztást a mozikban, színházakban és a tömegközlekedésen.

A kormány egyelőre nem tervez kijárási tilalmat az országban, és az éttermeket és a bárokat sem akarja lezáratni. A tanítás is újraindul az iskolákban, a tervek szerint január 3-án.

Az indiai-óceáni Réunion szigetén viszont január 1-től január 23-ig este kilenctől reggel öt óráig kijárási tilalom lesz érvényben.

A francia kórházakban már a delta variáns miatt is aggasztó volt a helyzet, várhatóan az omikron még tovább nehezíti majd a kórházak helyzetét. A miniszter figyelmeztette az oltatlanokat: ezúttal kevés az esélyük, hogy megússzák a fertőzést, a vírus ugyanis nagyon gyorsan terjed.

Franciaországban a lakosság 77 százalékát oltották be, és felgyorsították az emlékeztető oltások beadását is, de több mint 4 millió felnőtt továbbra is oltatlan. Az intenzív osztályokon több mint 3400 Covid-beteget ápoltak szerdán, vagyis tíz százalékkal többet, mint a múlt héten. (France24/MTI)

Kapcsolódó cikkek