Ez okozhatta a Tisza-tavi tömeges sellőpusztulást

Megosztás

Közleményt adott ki a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft-t a karácsony előtti napokban látott halpusztulás kapcsán, amelyről korábban mi is beszámoltunk.

Mint azt a vállalat honlapján olvasható közleményben írják, az utóbbi évek átlagához képest nagyobb mennyiségben itt rekedt halak elhullásának több oka is lehetséges, így pl. valamely mérgező gáz túlzott jelenléte, vagy éppen a létfontosságú oxigén hiánya.

“Az első szemrevételezések és a körülmények ismerete után nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a haváriát a túlságosan sekély, maximum 40 cm mély víz és egy időjárási anomália halálos kombinációja okozhatta. A közelmúltban tomboló viharos szél iránya és ereje révén extrém mértékben kavarta fel az akkor még nyitott terület vizét. A nagy mennyiségű lebegő hordalék képes rárakodni a halak kopoltyújára, ami súlyos esetben a gázcserét is akadályozza” – írja a közlemény, amely így folytatódik:

“Az ilyen oxigénhiányos állapotot az érzékeny süllők nem képesek huzamos ideig elviselni, ez okozhatta pusztulásukat. A közelmúlt „jéghelyzete” nem tette lehetővé a terület korábbi megközelítését, a jég december 23-ra vastagodott meg annyira, hogy éppen csak elbírjon egy felnőtt embert (a jégen tartózkodás ebben az időben veszélyes, ezért tilos). A Tisza-tavi Sporthorgász K.N. Kft. helyszínre érkező munkatársai, az 1-6 kg súlyú egyedek összmennyiségét mintegy 300 – 400 kg-ra becsülték. A tetemek begyűjtése a jégviszonyok változásáig még várat magára.”

“A feliszapolódás következtében a téli alacsony vízszint egyre nagyobb kockázatot jelent a telelő halállománynak, vízügyi szempontból azonban indokolt, ezért ennek megváltoztatására nem kerülhetett sor. A megoldást a régi medrek rekonstrukciója jelentheti. A veszélyes iszap eltávolítása amellett, hogy segítené a halak biztonságos telelését, javítaná az áramlási viszonyokat és a tározott víz mennyiségét is megnövelné. Társaságunk már korábban összeírta azon területek listáját, melyek kotrása halgazdálkodási szempontból a leginkább indokolt” – zárul a közlemény.

Forrás és fotó: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Kapcsolódó cikkek