Letartóztatták az egyik Völnerhez köthető feltételezett végrehajtót

Megosztás


 „Az ügyfélfogadás határozatlan ideig technikai okok miatt szünetel”

– ez az ajtóra kiragasztott papírlap fogadja azokat, akik N. Gábor önálló bírósági végrehajtó irodáját keresi a fonyódi Balaton Áruházban – írja a Népszava.

„Ilyen finoman ritkán írják le, ha valaki sittre kerül”

– idézi az egyik üzlet dolgozóját a lap, hozzátéve, hogy a helyiek jól tudják: N. Gábor vastagon érintett a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral (MBVK) kapcsolatos korrupciós botrányban, azért kénytelen „technikai szünetet” tartani, mert egyike annak a hét végrehajtónak, akik az ügyészség szerint komoly összeget fizettek kinevezésükért.

A fonyódi önálló bírósági végrehajtói pályázati felhívás a Hivatalos Értesítő 2019. augusztus 30-i számában jelent meg, N. Gábor kilenc társával együtt 2020. február 5-én vehette át kinevezését. A 10 meghirdetett álláshelyre – két zalaegerszegi, egy-egy veszprémi, kisvárdai, hajdúszoboszlói, zirci, nyírbátori, keszthelyi, ceglédi és fonyódi – összesen 278-an pályáztak, vagyis elég komoly konkurenciát kellett leküzdeniük a nyerteseknek. Akik közül ketten, a fonyódi és a ceglédi kinevezett jelenleg letartóztatásban vár a sorsára.

A 36 éves jogász végzettségű N. Gábor a végrehajtói cégét alig két héttel korábban, január 22-én jegyeztette be, s az Opten adatbázisából kiderül: nem véletlen, hogy hajlandó volt komoly anyagi áldozatot hozni – legalábbis az ügyészség szerint – a kinevezésért cserébe:

működésének első évében, egészen pontosan 11 hónap alatt 107,99 millió forintos árbevételt ért el, melyből az adózott eredménye 42,6 millió forint volt. Ami megegyezik az idén júniusban kifizetett kenőpénz összegével.

„Ha megkapirgálják a végrehajtásokat, mások is bajba kerülnek, mert nem hiszem, hogy a gyerek egyedül elviszi a balhét. Mert volt itt a városban néhány érdekes végrehajtás, amikor igencsak áron alul jutottak hozzá egyesek ingatlanokhoz. Amúgy a végrehajtót nem igen lehetett itt látni, Pesten lakik, az emberei csináltak mindent. Nem tűnt olyannak, mint aki nagy lábon él, legalábbis külsőségekben nem nagyzolt, viszont eléggé nagy arca volt, s minden létező ügyre rámozdult, s kihajtotta belőle a maximumot”

– idézi helyi forrását a Népszava. Mint írják, a helyieket láthatóan megmozgatta az eset, a fonyódi Facebook-csoportok szinte mindegyikében sok hozzászólást generált a hír, hogy előzetesbe került a helyi végrehajtó. A hozzászólók nagyjából ugyanazt erősítették meg, amit a helyszínen megtudtunk, akadt, aki szerint nem egyszer törvénytelenül járt el a végrehajtó, például vállalkozói számlát tiltatott le magántartozás miatt, amit amúgy az eljárás kezdetére már ki is egyenlítettek.

„Volt itt a városban néhány érdekes végrehajtás, amikor igencsak áron alul jutottak hozzá egyesek ingatlanokhoz”

 – nyilatkozták a fonyódiak.

Kapcsolódó cikkek