Hamarosan kötelező maszkviselés minden iskolai tanórán? A kormány most az igazgatókra tolta át a felelősséget

Megosztás

Ahogy papíron a kötelező oltás elrendelése sem a kormány műve, hanem a munkáltatókért, de gyakorlatilag mégis. A választás előtt egyáltalán nem vállalnak fel Orbánék olyan intézkedést, ami esetleges népszerűségvesztéssel járna.

Nemcsak a közösségi terekben, hanem a tanórán is egyre több általános és középiskolában teszik újra kötelezővé a maszkviselést, miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten bejelentette, hogy az üzletekbe, a színházakba és mozikba maszk nélkül nem lehet majd bemenni, az iskolai szabályokról azonban az igazgatók dönthetnek – írja az Eduline.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken küldött minderről levelet az iskolaigazgatóknak. Ebben azt írják, hogy a nevelőtestületek eddig is szigoríthattak a járványügyi előírásokon, ehhez csak a szülői szervezet és a diákönkormányzat véleményét kellett kikérniük (több iskola már szeptember végén kötelezővé tette a maszkot), ám ezentúl az igazgató egyedül is dönthet a maszkviselési szabályokról. Igaz, a tárca azt javasolja, hogy ennek ellenére érdemes egyeztetni a szülőkkel és a diákönkormányzattal.

Az Eduline körképéből kiderül, hogy a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban hétfőtől vezették be újra a maszkviselést a közösségi terekben, és ha a tanár kéri, az órákon is fel kell venni a maszkot. Ugyanez a helyzet az I. kerületi Petőfi Sándor Gimnáziumban is. A budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban is úgy döntöttek, kötelezővé teszik a maszkviselést, azt az órákon sem lehet levenni. A kormányzati bejelentés után számos általános iskolában is szigorítottak a szabályokon.

Több vidéki általános iskolában is változtattak a szabályokon. A pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola igazgatója november 20-tól december 4-ig rendelte el a kötelező maszkviselést. A dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola is néhány napja értesítette a szülőket arról, hogy a koronavírus-járvány miatt hétfőtől az aulában, a lépcsőházban, a folyosókon mindenkinek maszkot kell viselnie, a tanórákon, a tanáriban és a saját tanteremben azonban ez nem elvárás. (Hvg.hu)

Igaz, az eddigi tapasztalatok alapján a belépéskor történő testhőmérséklet-mérésnek szinte semmi gyakorlati haszna nincs, mivel ezek a gyors hőmérők véletlenül sem mutatnak valós értéket, általában jóval kevesebbet.

Kapcsolódó cikkek