Újabb szomszédos országban vezetnek be durva karantént az oltatlanoknak

Megosztás

Ausztria után Szlovákia is drasztikusan korlátozza az oltatlanok mozgásterét, alig valahova mozdulhatnak ki otthonukból, akik “nem védettek”.

Karanténba kell vonulniuk az oltatlanoknak Szlovákiában – közölte csütörtökön Eduard Heger szlovák kormányfő. Azzal indokolta a lépést, hogy folyamatosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma, egyre telítettebbek a kórházak és egyre súlyosabb a nyomás az egészségügyi rendszeren.

Az 5,5 millió lakosú országban rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt napokban, ez a szám nyolcezernél tetőzött kedden. A héten jelentették be azt is, hogy kevés szabad ágy maradt az intenzív osztályokon a koronavírusos betegek részére.

A kormányfő új szabályokat is bejelentett. Ezek értelmében csak azok mehetnek étterembe, bevásárlóközpontba, nem alapvető élelmiszereket árusító üzletbe, sportlétesítménybe és nyilvános eseményekre, akiket beoltottak, vagy fél éven belül átestek Covid–19-betegségen.

Az intézkedések hétfőn lépnek életbe, és előreláthatólag három hétig maradnak hatályban, a szomszédos Ausztriában meghozott döntésekkel összhangban.

Szlovákiában eddig a teljes lakosság 45 százalékát oltották be a SARS-CoV-2 vírus ellen, szemben az európai uniós 65 százalékos átlaggal. A járvány kezdete óta 13 725-en haltak meg a Covid–19-betegség következtében.

Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón hozzátette: jelenleg annyira rossz a helyzet, hogy egyes korlátozásokat az oltottaknak is el kell viselniük. A legfertőzöttebb régiókban számukra is korlátozzák az éttermi szolgáltatásokat, a vendéglátóhelyek csak elvitelre szolgálhatnak ki ételt.

Az új szabályozások értelmében valamennyi térségben vírustesztre kötelezhetik a dolgozókat a munkahelyükön.

Heger közölte: az új korlátozások enyhítésére a jövőben csakis a védőoltásokat felvevők számíthatnak.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Jaroslav Nad védelmi miniszter bejelentette, hogy a szlovák hadsereg országszerte négyszáz katonát vezényel a koronavírus-járvány elleni küzdelem megsegítésére. A miniszter egyben felszólított minden politikai pártot, hogy ne éljen vissza a helyzettel, és ne szervezzen nagygyűléseket a járvány közepette. (Hvg.hu)

Related posts