Kutatás: Márki-Zay Péter jóval népszerűbb, mint Orbán Viktor

Megosztás

Különösen a bizonytalan választók körében billen a mérleg nyelve az ellenzéki miniszterelnök-jelölt irányába a Republikon Intézet kutatása szerint.

Telex által közölt kutatásból kiderül, hogy a Republikon mérései szerint csökkent a nagy pártok támogatottsága, a kis pártok viszont erősödtek mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében. A Fidesz támogatottsága például két százalékpontot esett vissza a teljes népesség körében (34-ről 32 százalékra). Gyengült két százalékpontot a DK is, így jelenleg 12 százaléknál tartanak, veszített népszerűségéből a Jobbik és az MSZP is (egy-egy pontot), így a Jobbik kilenc, az MSZP öt százalékon áll. Stagnál a Momentum, ők hét százaléknál tartanak, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig felért az LMP mellé, két-két százalékuk van. Javított a Párbeszéd is, egy százalékról háromra ugrottak és minimális erősödés a Mi Hazánknál is megfigyelhető: egyről két százalékra nőttek. Nőtt a bizonytalanok aránya is: 22 százalék helyett már 24 százaléknál tart.

Októberben a Republikon vizsgálta Orbán Viktor és Márki-Zay Péter népszerűségét is. A felmérésben megkérdezettek 88 százaléka tudott véleményt mondani Orbánról, 71 százaléka Márki-Zayról, vagyis a kormányfő még mindig ismertebbnek számít.

Akik viszont ismerik, azok 55 százaléka kedveli inkább Márki-Zayt és csak 43 Orbánt. (Vagyis: Orbánt kedveli: 43 százalék és nem kedveli 57 százalék, Márki-Zayt kedveli 55 százalék és elutasítja 45 százalék). Még látványosabb, hogy a Republikon adatai szerint a bizonytalan szavazók körében Orbán népszerűsége csak 33 százalékon áll, Márki-Zayt viszont a bizonytalanok 66 százaléka támogatja.

A két politikus közül Márki-Zay minden korosztályban ötven százalék feletti népszerűségi mutatót produkált, Orbán mindenhol ötven százalék alatt maradt, azonban a 60 év felettieknél elérte a 49 százalékot is. Márki-Zay népszerűbb Budapesten, a megyeszékhelyeken és a vidéki városokban is, míg a községekben Orbán és az ellenzéki jelölt szinte fej-fej mellett állnak a kutatás szerint. A felmérés megállapította, hogy Márki-Zay személyének magasabb a társadalmi elfogadottsága, valamint a bizonytalanok között is nagyobb tartalékokkal bír, mint Orbán Viktor.

Forrás: Telex via HVG.hu

Kapcsolódó cikkek