LMP: A kormánytól nem várhatók érdemi lépések a klímavédelem terén

Megosztás

A kormány klímapolitikája nem több zöldre festésnél – véli az ellenzéki párt és társelnöke, Schmuck Erzsébet.

Schmuck Erzsébet Facebook-posztban kritizálta a kormány klímavédelmi intézkedéseit. Mint az LMP társelnöke írja: “a klímatörvényt az ellenzék nyújtotta be, majd a Fidesz kiherélve fogadta csak el, az érdemi célokat és intézkedéseket kihúzva. Az egyetlen lényeges megmaradt elem a 2050-es klímasemlegességi céldátum, ami örömteli, de azt nem látjuk, a kormány milyen lépésekkel akarja ezt elérni. A Mátrai Erőmű telephelyén egy új, gigantikus földgáztüzelésű erőmű vagy a szélenergia betiltása biztosan nem segít.”

A lakossági napelemprogram 10 éves kormányzás után az egyetlen érdemi klímavédelmi lépés” – folytatta Schmuck. “Erre mi nem lennénk büszkék! Mit csináltak eddig? Ráadásul maga a program sem tökéletes, hiszen úgy nyújt támogatást fűtéskorszerűsítésre, hogy a szigetelés kimarad, így továbbra is az utcát fűthetjük. Érthetetlen, hogy a kormány miért nem támogatja a szigetelést, amivel a legkönnyebben és leggyorsabban csökkenthetnénk a károsanyag kibocsátást, miközben a rezsiköltségeket is csökkentené és munkahelyeket teremtene.”

A Zöld Busz Program lapcsán elmondta: “önmagában nem rossz, csak nagyon kevés”. Hozzátette: a V4-es szövetség fontos, “de nem arra kellene használni, hogyan vétózhatjuk meg közösen a szigorúbb európai klímapolitikai célokat és eszközöket”.

“A kormány klímapolitikája nem több zöldre festésnél. A valódi, rendszerszintű fordulat a kormányváltással jöhet csak el. Az LMP a zöld garancia, hogy az új kormány megtegye a szükséges klímavédelmi intézkedéseket” – zárta gondolatait az ellenzéki politikus.

Kapcsolódó cikkek