Európai szinten is különleges gyakorlópálya épült Szolnokon

Megosztás

Az árvízvédelem és vízkárelhárítás legfontosabb technikáit ismerhettük meg a gyakorlaton.

A monumentális gyakorlópálya keddi főpróbája szintén páratlannak számít, a védelmi gyakorlatot több mint 250 fő részvételével tartották.

Kedden országos árvízvédelmi gyakorlatot tartottak Szolnokon a Magyar Vakond Kft. által kivitelezett gyakorló pályán. Az MTI információja szerint szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a 12 területi vízügyi igazgatóság az árvízvédelem és vízkárelhárítás legfontosabb technikáit mutatta be a sajtónyilvános eseményen.

Több mint 250 vízügyi szakembert mozgósítottak

A Szolnok-Millér Szivattyútelepen az MTI fotói alapján a keddi gyakorlaton többek közt

  • halak mentését,
  • homokzsákok töltését,
  • szádfal építését,
  • illetve mobilgátak összeszerelését gyakorolták.

Magyarepitok.hu cikke szerint a védelmi gyakorlatot több mint 250 fő részvételével tartották, a szakmai programok még szerdán is zajlanak majd.

Csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elmondta, a program célja, hogy a vízügyes szakemberek tudatosan és tökéletes szakmai felkészültséggel tudjanak szembenézni az éles helyzetekkel. „Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban” – tette hozzá a szakember. „Most tehát hosszú évtizedek után nyílt lehetőség egy komplex, az árvízi védekezés és a vízkárelhárítás minden fontos szegmensére kiterjedő országos gyakorlat megvalósítására.”

A vezető szavaiból az is kiderült, hogy a Duna Csoporthoz tartozó Magyar Vakond Kft. által európai viszonylatban is egyedülálló gyakorlópálya jött létre, de hasonlóan páratlannak számít a mostani gyakorlat is.

Kiváló alkalom a tapasztalatcserére is

Lovas Attila, a házigazda, Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, tulajdonképpen az uniós projekt keretében felépült monumentális gyakorlópálya főpróbáját tartották meg kedden. „Az ország tizenkét vízügyi igazgatóságának szakemberei vannak itt, így kiváló alkalom a tapasztalatcserére is” – tette hozzá.

Arra is kitért, remélhetőleg az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett pálya jó szolgálatot tesz a kollégák ismereteinek tökéletesítésére. „Mindezek mellett a helyszínen lehetőséget adnak majd társszervezeteknek is, így például a tűzoltóknak, hogy gyakorlathoz jussanak egy esetleges ár- vagy belvíz elleni védekezéshez” – mutatott rá.

Összesen negyvenegy féle gyakorlat zajlik 

A milléri műemlék szivattyútelepen és a nemrégiben elkészült új tanpályán valamennyi általános védekezési feladat szimulálható és gyakorolható. Nyúlgát építésre, szivattyúzásra, mobil árvízvédelmi fal összeszerelésére, valamint bordás megtámasztásra, buzgárelfogásra, az elhabolt töltésrézsű bevédésére, vagy épp az ideiglenes vízmérce állítására is alkalmuk nyílt és nyílik a résztvevőknek.

Az alapfeladatokon kívül a védekezést támogató további tevékenységek, mint például vízrajzi és geodéziai mérések, összesen negyvenegy féle gyakorlat zajlik a terepen a kétnapos gyakorlat során.

Kapcsolódó cikkek