Tiszapüspöki nyaralóövezetében sorra dőlnek ki a fák

Megosztás

Fák törnek ketté, és méretes faágak szakadnak le már kisebb széllökés hatására is Tiszapüspöki strandjánál. Többször előfordult, hogy az úttestre, nyaralók területére, épületekre és kerítésekre zuhantak. Az üdülőtulajdonosok egy része attól tart, ha nem vágják ki sürgősen a veszélyes fákat, hamarosan tragédia történik.

A kornyék vagyonkezelője a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, természetvédelmi kezelője pedig a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A magántelken álló fák egy része magán- vagy önkormányzati tulajdont képez. A fák gallyazását, kivágását a megyei kormányhivatal környezetvédelmi, természetvédelmi és hulladékgazdálkodási főosztálya engedélyezheti.

A legnagyobb probléma, hogy a veszélyes fák nagy része állami területen áll, eltávolításuk pedig több száz ezer forintba kerül.  Igaz, hogy a közös helyszíni szemlét követően a megfelelő vagyonkezelőnél és engedélyező hatóságnál kezdeményezni tudják a fák gallyazását vagy szakszerű kitermelését, de a lakók igazságtalannak tartják hogy mind az utánajárás, mind az illetékek és a fák kivágása is őket terheli.

via szoljon.hu

Kapcsolódó cikkek