Két ütemben állítják be a téli vízszintet a Tisza-tavon

Megosztás

Szeptember 27-én tartotta meg hagyományos téli vízszintegyeztető tárgyalását a KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnöksége a tározó hasznosításában érintettek részvételével.

A helyszínen Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök számolt be az elmúlt időszak üzemelési tapasztalatairól és a Tisza-tavat érintő fejlesztésekről:

A téli üzemrend során is figyelembe kell venni, hogy a tározó hasznosítása több téren is meghatározó, melyet a vízminőség és az üzemvízszint egyaránt befolyásol. Az üzemelési szabályzatban rögzítetteknek megfelelően Lovas Attila javaslatot tett a téli vízszintekre, valamint azok beállításának ütemezésére. A jelenlévők észrevétel nélkül, egyhangúan elfogadták a téli üzemrendet.

– mondta.

Ennek megfelelően a Tisza-tó téli vízszintjének beállítása várhatóan két ütemben történik. Az első ütem október végén, november elején kezdődik, amelynek során egy alacsonyabb vízállást, Kisköre-felső vízmércén mért 580 cm-es vízszintet érik el. A közel egy hétig tartó vízszintet a második ütemben visszaemelik a Kisköre-felső vízmércén mért 620 cm-es vízállásig, amelyet tervezetten december elején, közepén érnek el.

Kapcsolódó cikkek