“Csak” egy újabb balatoni gyermeküdülő, amit a Fidesz-kormány magánkézbe ad, már megszoktuk

Megosztás

Orbánék tökéletesen átjátsszák magánkézbe a szinte teljes Balaton-partot. Elképesztő, de már kicsit sem meglepő.

Az állam sorra adja el a Balaton-parti ingatlanokat befektetőknek.

Még június közepén licitált valaki sikeresen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. árverésén, ahol a balatonberényi gyermeküdülőt kínálták eladásra; az ingatlan végül 527 millió forintért kelt el. Az aukciót szervező MNV a Privátbankár kérdésére nemrég elárulta, hogy a vevő az Aranypart Ingatlanfejlesztő Alap volt.

„A Balatonberény, Hétvezér u. 8. szám alatt található, „kivett üdülőépület, udvar” megnevezésű ingatlan 1/1 tulajdoni hányada és az ingatlan működtetéshez szükséges ingóságok esetében 2021.augusztus hó 2. napján adásvételi szerződés került megkötésre az Aranypart Ingatlanfejlesztő Alappal. A Vevő 2021. szeptember hó 2. napján birtokba vette az ingatlant és az ingatlan működtetéshez szükséges ingóságokat” – írta az állami vagyonkezelő a Privátbankárnak.

A balatonberényi gyermeküdülő évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdona volt, és elsősorban a helyben élő gyerekek kedvezményes üdültetésére használták. Az ingatlan később azonban az állam tulajdonába szállt. A portál szerint egy időben sok gyerek üdült ott, de 2016-ban már nem szerepelt az Erzsébet-táborok között. Aztán pedig eladták félmilliárd forintért – a már említett Aranypart Ingatlanfejlesztő Alapnak, amely a cikk szerint a debreceni Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez tartozik. Ennek tulajdonosai a Divinus tavalyi beszámolója alapján kizárólag külföldi illetőségű személyek. A cég a liechtensteini Bethesda Establishmenthez köthető a nyilvános adatok alapján, mely 2015-ig Disznós Zoltán milliárdos érdekeltsége volt. (Disznós a vállalat felügyelő bizottságának most is tagja.) Az ő lánya tulajdonában van a Privátbankár szerint a debreceni Divinus Hotel Kft., amely szintén részesült a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy-pályázatából: 360 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a Divinus luxusszálloda fejlesztésére.

A cikkben azt is írják, hogy az állam korábban a balatonszemesi és balatonboglári kemping után a siófoki Hotel Mólót is eladta. A három objektumból álló csomag értékesítésével összesen 3,5 milliárd forint folyt be az árveréseken. Ha ehhez a balatonberényi üdülőt is hozzávesszük, akkor már 4 milliárd forintról lehet beszélni. (Hvg.hu)

Felkészül a Dunakanyar?

Kapcsolódó cikkek