Beiktatták az új nagykunkapitányt

Megosztás

Szombattól Győrfi Lajos Magyar Örökség-díjas karcagi születésű, Püspökladányban élő szobrászművész személyében új nagykunkapitánya van a nagykun településeknek – tudósított a Karcag TV. A beiktatási ceremónián a “kun miatyánkot” Fürjesné Barta Ágnes mondta el, majd Huba Imre, a megyei közgyűlés elnöke szólt a megjelent jász, kiskun és nagykunkapitányokhoz és a vendégekhez.

“A legújabb kori nagykunkapitány-választás, a kun őseink által lefektetett hagyományok tiszteletéül 2000. évi felelevenítése óta az e napi megválasztott kunkapitánya sorában egytől egyig kiváló jellemű, nagy tiszteletnek örvendő, közösségformáló emberek szerepelnek. A kunkapitányi rang rendkívüli megtiszteltetéssel jár. Eredete királyi hadviselésben és az ítélkezésben, a bíráskodásban a kunok által betöltött szervezeti tagozódásra utal, amely egyben a közigazgatásunk egykori szervezeti egységeit is magában hordozta” – mondta Hubai Imre.

“Ezt a címet sohasem lehetett csak úgy megkapni. Ezt a megtiszteltetést korszaktól függetlenül mindig is ki kellett érdemelni. A nagykunkapitánynak, mint egykor, úgy ma is, rendelkeznie kell a tisztség betöltéséhez elengedhetetlen, nagy kun őseink által szolgáltatott erényekkel, küzdő szellemmel, emberséges jellemmel, valamint bölcsességgel és egész életútjával ki kell, hogy érdemelje szűkebb hazája, a Nagykunság lakóinak és vezetőinek elismerését. A kunkapitányok, a kun törzsek, nemzetségek, majd a kunszállások vezető tagjai, nemzetségfők, nemzetségi kapitányok és szálláskapitányok leszármazottjai voltak, akiknek sorai közé emelkedtek a keresztény hitre áttért földbirtokos kunok, és akiknek földjét itt, ahol állunk, egykor Kolbászszéknek is hívták, és melynek lakói századokon át élvezték a közösen kivívott kollektív nemesség rangjával járó előjogokat. Az Árpád-kori királyaink még viselték a kunország királyai címet is, ám idővel a kunok főbírája, a nádor vette át a kunok ügyeinek intézését egészen a 19. század végéig, amikor a közigazgatás átszervezésével a Hármas Kerület beolvadt a környező megyékbe, és megalakult Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Bács-Kiskun megye.”

‘Jászkun identitásunk hagyományaink megélésében ölt testet, és kapitányaink megválasztásával ismerjük el az ő személyes példamutatásuk iránti megbecsülésünket, tiszteletünket, regnáló és emeritus jászkapitányaink és nagykapitányaink, valamint feleségeik, állandó meghívottjai megyei rendezvényeinknek. Teljes szívemből gratulálok és kívánom, hogy a ma beiktatásra kerülő Győrfi Lajos szobrászművész barátunk életútját is továbbra is övezzék az eddigihez hasonló fényes sikerek, és övezze őt és családját a közösségért, a Nagykunságért és egész szeretett magyar nemzetünkért végzett áldozatos munkája során, szép ünnepet kívánok minden kedves megjelentnek. Köszönöm szépen a tiszteletüket.”

További részletek és megszólalások a karcagtv.hu riportjában.

Kapcsolódó cikkek