Lássuk a medvét – Jászberényben is várják a bundás időjóst

Megosztás

Macika idén is elkészítette kényelmes téli barlangját, ahonnan február 2-án és az azt követő szombaton is megpróbáljuk előcsalogatni, írja a Jászberényi Állatkert Facebook oldalán.

Február másodikához, gyertyaszentelő napjához több szokás is tartozik, de ezek közül mégis a legfontosabb és talán legismertebb a medvejóslás.

A népi hiedelem szerint ezen a napon a medve előjön a barlangjából, de ha meglátja az árnyékát a napsütés miatt, akkor visszacammog még  aludni, mert hosszú lesz még a tél. Ellenben, borús időben nincs árnyék, a medve sem ijed meg saját árnyékától és kinn marad, merthogy már nyakunkon a tavasz.

Érdekesség, hogy a hiedelem Erdélyből származik és Jókai Mórhoz is köthető, akinek Az új földesúr című regényében először jelent meg az időjós medve alakja.

Van aztán egy napja a télnek, aminek gyertyaszentelő a neve. Miről tudja meg a medve e nap feltűnését a naptárban, az még a természetbúvárok fölfedezésére váró titok. Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van!

– fogalmazott az író.

kép: Jászberényi Állat- és Növénykert

Kapcsolódó cikkek